Oude helden, daar houden we hier bij VERA wel van. Dit jaar keren er bijvoorbeeld namen als The Hanson Brothers, Motorpsycho, Codeine en Prong terug naar Groningen.  Zo zal ook vanavond weer een oude VERA favoriet zich vertonen in de Grote Zaal. Al zo’n vijf keer eerder heeft Victims Family hier op de planken gestaan, met als laatste keer in 2001. Na ruim tien jaar komt de lastig met één woord te beschrijven band terug met een reünie.

In 1984, inmiddels bijna 30 jaar geleden, werd in Californië Victims Family geformeerd door gitarist Ralph Spight en bassist Larry Boothroyd. Na twee album releases en vele tours kwam in 1990 het derde album ‘White Bread Blues’. Deze plaat, geproduceerd door NoMeansNo drummer John Wright, zorgde voor het grote succes, met name in Europa. Vijf jaar later werd de band getroffen door een road-burnout en stopten ze op een zeker hoogtepunt.

De afgelopen jaren waren de bandleden vooral druk met andere bands en solo projecten (Saturn's Flea Collar, Hellworms, The Freak Accident, MeowMeow and the Meow Meows), maar vorig jaar kondigde de band aan haar eerste drie albums opnieuw uit te gaan brengen, en misschien zelfs bezig te gaan met nieuw materiaal! Het genre waar Victims Family zich in bevindt is moeilijk te omschrijven. Het groove/thrash/bad-acid/punk/noise/metal/samba/jazz trio houdt er niet van om in slechts één muzikaal hokje te worden gestopt. Duidelijk is wel dat de vele invloeden worden gecombineerd tot een geheel eigen en uitdagende sound. Gooi bij de muzikale diversiteit de vurig intense live-shows en ironische, satirische teksten met humoristische toon (over onder andere ‘greed, disease, soggy cereal, white bread, CIA drug smuggling, roommates from hell, and the music industry’) , en je hebt de juiste ingrediënten voor een geweldige show.

Support komt van het Groningse Uhgah? Wugah! De naam is als een goed gesprek tussen neanderthalers - er spreekt primitieve vuigheid uit, zonder zwaar op de hand te willen zijn. De band is vorig jaar opgericht door Reinee Huizinga (drums), Jurjen Kah (bas) en Martijn Wassenaar (gitaar/ “zang”).  Uhgah zal bij deze show zijn nieuwe 4-track EP (10” en cd) presenteren. Qua stijl leunt de band enigszins op de sound van Primus, NoMeansNo en natuurlijk de helden van Victims Family!

- Merijn