VIKENDICA is een reizend showcase festival voor avontuurlijke muziek, dat in het eerste weekend van september plaats vindt, op drie opeenvolgende dagen in drie iconische onafhankelijke podia.
Het festival is genoemd naar de term die men in de Westelijke Balkan gebruikt voor een eigen vakantie- of weekendhuisje, wat reflecteert in de unieke sfeer, roemruchte historie en onafhankelijke kleinschaligheid van de drie deelnemende podia: VERA Groningen, WORM Rotterdam en OCCII Amsterdam.

Op vrijdag 1 september stopt de karavaan in VERA, waar verdeeld over Mainstage en Downstage, diverse acts spelen. De eerste worp namen voor het festival bevat meteen enkele smaakmakers: Sereias (Porto), 52 Hertz Whale (Bratislava) en Neighbours Burning Neighbours (Rotterdam). Binnenkort volgen er meer bevestigingen.

VIKENDICA is een initiatief van Yugofuturism, het Europese boekingsplatform van (oud Veraan) Koen ter Heegde, die inmiddels vanuit Rotterdam veel internationale tours initieert en een schakel is binnen de Europese underground infrastructuur. Hij heeft zijn sporen meer dan verdiend als mede-labelbaas van Subroutine Records en organisator van The Sound Of Young Holland (tijdens ESNS).

--

Mainstage

Sereias
(POR)
Eind 2021 zag ik Sereias voor het eerst, op een festival in Sevilla dat plaats vond in een modernistische culturele Bijenkorf op het Cartuja-eiland in de rivier Guadalquivir. Zodra je de brug over - en daarmee de oude stad uit - bent, beland je in een desolaat landschap tussen een enorm water-pretpark en de post-apocalyptische resten van de paviljoens van de Wereldtentoonstelling van 1992. Ooit was er een hypermoderne monorail, nu een woestenij vol overwoekerde stadions, lege waterbakken en kapotte sierverlichting. Kortom, een plek naar mijn hart. De Portugese band Sereias, die in een afgeragde bus vanuit Porto waren gekomen, waren het muzikale hoogtepunt. Ik werd overrompeld door dit veelkoppig collectief, dat opereert op het avontuurlijke grensvlak van post-rock, avant-garde, kraut, punk en free-jazz. Een heksenketel, continue gespannen en obsessief, en dynamisch in textuur en ritmes. Uit die ketel komt de psychotische stem en rauwe poëzie van dichter A. Pedro Ribiero; soms schreeuwend, soms mompelend, soms declamerend, soms boos, soms depressief. Teksten vol apocalypische visioenen, politieke slogans, existentiële kwelling, verlies en melancholie. Verpletterend. Een jaar later zag ik ze nog eens, in hun thuisland, nu met een titelloos tweede album op zak. Het eerste weekend van september is Sereias voor het eerst op een meerdaagse tour buiten het Iberisch schiereiland. Mis het niet.

52 Hertz Whale (SVK)
Noiserock band 52 Hertz Whale uit Bratislava noemde zich naar de eenzame walvis die sinds de jaren ’80 communiceert op een andere frequentie dan zijn soortgenoten. De vaandeldragers van de Slowaakse underground zijn één van de meest meeslepende, en geliefde bands uit Centraal Europa. In elkaar vervlochten, noisy gitaarlijnen, repetitieve structuren en opzwepende dynamiek plaatsen het vijftal ergens tussen post punk en noise rock. Een band die op het podium zowel immersief, ontwapenend als allesverzengend kan zijn. Een cathartische aangelegenheid, waarbij de sound het koord is waarop de charismatische, bezeten frontman balanceert. Op hun meest recent album ‘Present Sense Impression’ weten ze hun kenmerkende, melancholische sound in pakkende nummers te verpakken. De leden organiseren daarnaast shows in hun eigen regio en lokale scenes. 52 Hertz Whale speelde in Bratislava al eens met WOLVON en hielp met het boeken van tours voor onder andere The Homesick en The Sweet Release of Death. Er is veel contact tussen hun platform NAA en een geestverwant initiatief als Yugofuturism. Afgelopen editie speelden ze meerdere shows op ESNS, waar ze opnieuw veel indruk wisten te maken.

Neighbours Burning Neighbours (NL)
Neighbours Burning Neighbours is een vierkoppige noiserock band uit Rotterdam. Ze debuteerden in 2018/2019 met twee fantastische live-sessies, waarna een jaar later een klasse debuutsingle op Subroutine volgde. De band deelt leden met onder andere The Sweet Release of Death en AC Berkheimer, maar wist zich vanaf het begin met een sterke visie en kenmerkende sound te onderscheiden. De dynamiek in vocalen en opzwepende gitaarpartijen, ondersteund door een onnavolgbare ritmesectie, maakte de band in korte tijd een graag geziene gast op Europese undergroundpodia. Wie zich hun weergaloze optreden in de stampvolle kelder van Kult herinnert, tijdens The Sound of Young Holland in 2020, weet waarom. Na de collectieve winterslaap van de periode erna, pakte de band afgelopen jaar de instrumenten weer op en worden er plannen gesmeed voor de nabije toekomst en nieuwe muziek. De shows in VERA en WORM zullen een blik op die toekomst geven.

Downstage

TBA


-------
Vikendica is gecureerd door Yugofuturism

Artwork door Kat Kalkman