Als ik me niet vergis, komt Wand alweer voor de vierde keer ons podium bestijgen. Niet slecht voor een band die pas dik vijf jaar bestaat. Blijkbaar doen ze iets goeds, dat ze steeds terug mogen komen. Hun optredens werden telkens ook hogelijk gewaardeerd; in 2016 werd Wand zelfs derde in de Vera Poll! En als je dan bedenkt dat ze in die tijd ook al vier redelijk succesvolle platen uitbrachten, zou je interesse toch gewekt moeten zijn.

Wand, een vijftal uit Los Angeles dat zich toelegt op psychedelische rock, heeft Cory Hanson als spil van de band. Los van ’s mans eigen creativiteit en vakmanschap, profiteerde Wand ook van het simpele feit dat ze de mazzel hadden op de juiste tijd in de goede scene, met de juiste contacten te zitten. Hanson zat namelijk vóór Wand in niet de minste bands: Mikal Cronin, Together Pangea en Meatbodies (niet toevallig alle drie Vera-favorieten). Met Lee Landey (bas) en Evan Burrows (drums), die hij kende van de kunstacademie, besloot Hanson in 2013 zijn eigen band te beginnen.

Debuut ‘Ganglion Reef’ kwam uit op het label waarop Ty Segall net doorbrak, en die nam het prille viertal (met Daniel Martens als tweede gitarist) gelijk mee op tour. Voor het eerst stond Wand live on stage, maar wist toch gelijk het publiek voor zich te winnen met hun intense shows. Een jaar later kwam ‘Golem’ uit, geproduceerd door de producer van Thee Oh Sees. Handig al die contacten, maar Wand heeft het succes vooral zelf verdiend want de platen zijn elke keer zeer boeiend en afwisselend.

Ik zag ze voor het eerst in 2015 op Lowlands en werd helemaal ingepakt door het werk van die eerste twee platen op live-volume. Te gek! Nog hetzelfde jaar kwam ‘1000 Days’ uit, die ietsje minder stof deed opwaaien, en in september vorig jaar, na een aantal bezettingswijzigingen, was daar al nummer vier: ‘Plum’. Tussendoor bracht Hanson nog een soloplaat uit en speelden hij en Burrows nog in de begeleidingsband van Ty Segall. Voor ‘Plum’ hebben ze voor hun doen de tijd genomen en dat kan je horen: dit is hun meest uitgebalanceerde plaat tot dusverre, die weer nieuwsgierig maakt naar het optreden in VERA. Kom zelf oordelen!

Afgelopen januari was ik in het kader van Eurosonic in het bovenzaaltje van het fraaie Heerenhuis aan de Spilsluizen en zag daar één van de hoogtepunten van het festival: Equal Idiots. Deze twee vrolijke Belgen met geweldige bandnaam gingen los alsof ze met een hele band speelden, gitaar en drums afrossend zoals het hoort in de garagepunk. Als verre neefjes van The Hives speelden ze hun hele debuutplaat ‘Eagle Castle BBQ’ tot velen met hun hoofdjes mee knikten, wat zoals bekend al een hele prestatie is in Grunnen. Luister hun hitje ‘Put My Head In The Ground’ en kom ook mee knikken met je hoofd!

T-Ice