Welcome to the Rileys (Jake Scott, USA 2010)
35mm, kleur, 110 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
English with Dutch subtitles

Groninger première

Na The Big Easy (Ned Beatty 1986), Down by Law (Jim Jarmusch 1986) – beide met de schone Ellen Barkin – en het hartverscheurende documentaire vierluik When the Levees Broke (2006) van Spike Lee over de overstroming van 2005 in New Orleans na orkaan Katrina, is het corpus van fraai werk met deze zo intrigerende stad als achtergrond uitgebreid met Welcome to the Rileys. Verguisd door de wat minder smaakvolle critici en omarmd door het publiek – kortom een film die je zelf moet zien.

De drie hoofdrolspelers zijn alle drie subliem in de film: James Gandolfini als Doug Riley, Melissa Leo als zijn vrouw Lois, en Kristen ‘Twilight’ Stewart als een stripper die het verzandde huwelijk van de Rileys op vreemde wijze weet vlot te trekken. De Rileys zijn hun tienerdochter ooit kwijtgeraakt en bleven met zijn tweeën achter, steeds verder van elkaar vervreemdend. Doug vindt troost in een lokale diner werkt onverdroten voort in de groothandel in loodgietersmateriaal die hij drijft. Lois, die verteerd wordt door wroeging, durft de straat niet meer op – zelfs de post uit de brievenbus op de stoep moet haar zus voor haar halen als Doug van huis is.

Doug moet namelijk naar een handelsbeurs in New Orleans, contreien die hij gezien zijn accent wel kent, al woont hij inmiddels in de stad in het Midwest waar Jerry Springer ooit burgemeester was, Indianapolis. Eenmaal in New Orleans beland, nemen de zaken al gauw een vreemde wending. Hij ontmoet op typische wijze een aantal malen de jonge Mallory, een mooie mengeling van branie, kwetsbaarheid en achterdocht. Binnen de kortste keren heeft hij zich over haar ontfermd, en met weinig dat hem nog in Indianapolis trekt, besluit hij voorlopig in de Big Easy te blijven. Hetgeen Lois weer tot actie schokt. Zij besluit hem achterna te gaan – een tocht met een droef-hilarisch begin.

Verwacht geen fraai afgerond verhaal, logische plotwendingen of vette moraal. Geniet van een drietal op de toppen van hun kunnen als acteurs, vooral in de kleine verstilde momenten. Wees welkom in de wereld van de Rileys en daal met ze af naar de ongekroonde hoofdstad van het diepe zuiden.

david