Het uit Londen afkomstige Will and the People had deze zomer min of meer onverwacht een hit met het catchy Lion in the Morning Sun. De band speelde op Lowlands en Pinkpop en ze zijn opvallend genoeg het afgelopen jaar bekender geworden in Nederland dan ze zijn in hun thuisland Groot-Brittannië.

Geen wonder dus dat hun concert in Vera al ruim voor het verschijnen van deze krant uitverkocht is. Een stukje schrijven om jullie op te roepen allemaal te komen heeft dus niet zo’n zin. Daarom sla ik maar aan het schrijven om te vertellen wat je te wachten staat als je een van de pak ’m beet 450 gelukkigen bent die een ticket heeft weten te bemachtigen.

De band ontstond in 2010, toen Will Rendle op het Britse festival Glastonbury, waar hij solo zou optreden, min of meer bij toeval de andere bandleden ontmoette. Een van hen stond op vuilnisbakken te drummen en werd later het podium opgesleept. Wel een heel bijzondere manier om bij een band te komen! Met zijn nieuwe band betrok Rendle een kraakpand in Londen, waar de tijd gevuld werd met muziek maken en marijuna roken. Dat doen ze nu nog steeds elke dag, maar sinds de ontruiming van hun huis verblijven ze in een hun ter beschikking gestelde schuur in het dorpje White Waltham vlak buiten Londen.

De door sterk door reggae en ska beïnvloede popmuziek van dit jonge bandje klinkt zo nu en dan een beetje als een moderne versie van The Police. De meeste nummers schreef frontman Will alleen, waardoor een deel van de nummers op hun titelloze debuutalbum een stuk rustiger is dan Lion in the Morning Sun. Toch is er genoeg uptempo te beleven en kunnen we erop vertrouwen dat Will and the People live een levendige set neerzetten.

Zoals gezegd is Will and the People erg populair in Nederland en ze touren deze januari langs verschillende zalen, waaronder dus een uitverkocht Vera. Baal je dat je geen ticket hebt? Als je wel een kaartje hebt voor Eurosonic heb je geluk, want Will and the People staat vier dagen eerder ook op dit festival. Maar dan is het altijd maar afwachten of je binnenkomt!

Tsjalling