Voor iedereen die wel eens langs het programma De Wereld Draait Door langsgezapt heeft(kijken mensen dat nog wel eens?), vanavond hebben we er weer een, een DWDD bandje. Niet al te lang geleden heeft Yuri Landman een bezoekje aan de VARA studio gedaan om tussen de BN´ers uit te leggen wat hij nou eigenlijk doet. Vrij eenvoudig;  instrumenten bouwen. Maar dan van de eigenaardige soort, snaren, andere spanningen, niet gestemd enzo. Hij werd daarbij bijgestaan door iemand van Simon en Kypski en Jan Akkerman, ofzo. Een of andere gitarist die precies weet waar iemee bezig is, zegmaar.Die speelden dus wat op de instrumenten en dat leverde een aantal onbegrijpende blikken op.Mede daardoor een mooi stukje TV.

Yuri Landman heeft namelijk zeker wel een interessant verhaal wat de potentie heeft om een paar miljoen Nederlanders voor een paar minuten geboeid te houden. Yuri heeft oa. instrumenten gemaakt voor artiesten als SonicYouth enHEALTH. En als je even in het VERA geschiedenisboekjetuurt, de overzichtspagina van de polltoppers bekijkt, dan zien we nog veel meer VERA polltoppers voorbij komen waar Yuri een instrument voor heeft gebouwd. Een gek soort gitaren die bedoeld zijn om geluiden op te wekken waar een “normale” gitaarbouwer niet trots op zou zijn. Dissonanten, ruis en feedback, enzovoorts. Ja, maar daar houden wij nou juist zo van in VERA. Toch, mensen? Jaaaaa. Iets anders horen, een beetje lawaai maken, iets dat je fantasie aanspoort om zelf met iets aan de slag te gaan, de gekte even vergeten. Je kent het wel.

Vanavond hebben we in de grote zaal een band staan die ook een (of meerdere) instrumenten heeft van de maestro,Blood Red Shoes. Zij zijn dan (nog) geen pollwinnaar, maar voor fans van menig polltoppertje zullen ook hun aandacht bij deze band moeten vasthouden.Leuk, maar uiteindelijk draait het natuurlijkallemaal omde meester in de kelderbar aan het werk zien.Yuri heeft eerder al eens in de kelderbar gespeeld in zijn tijd met Bismuth, een tweemansnoise/pop bandje, dat ergens het begin deze eeuw heeft plaatsgevonden. Vanavond wordt Yuri bijgestaan door Arnold van de Vilde, lid van de bands als At No Bikini Beach en Neon Rainbows. Hij stond laatst nog met die laatste band in het Viadukt, wat erg goed was. We gaan een mengeling horen van industriële beats, noiserock en gamelan-achtige klanken. Ja! Leuk! - THOMAS