Het beroemde verhaal van Lewis Carroll’s Alice’s Adventures in Wonderland is vele malen vertaald naar het witte doek, maar geen verfilming komt in de buurt van Jan Švankmajer’s Alice. Door het samenbrengen van droomachtige sets en luguber poppenspel waarbij gebruik wordt gemaakt van symbolen als dierenschedels en kunstgebitten, ontstaat er een vreemde, spookachtige wereld die je niet snel weer vergeet. 

De Tsjechische regisseur was teleurgesteld in de tot dan toe verschenen adaptaties, die het verhaal interpreteerden als een sprookje. Švankmajer omarmde de absurditeit en duisternis van Wonderland juist door de reis van Alice te presenteren als een amorele kinderdroom. Na een carrière als maker van korte films was dit zijn debuut als regisseur van een speelfilm. 

Op het Festival international du film d'animation in Annecy haalde Švankmajer de prijs binnen voor beste speelfilm, en internationaal viel de film goed in de smaak onder critici en publiek. Nu brengen we dit meesterwerk terug naar het grote scherm, dus vergeet alles wat je denkt te weten over het verhaal van Alice en laat je meevoeren in dit adembenemende werk dat de duistere ondertonen van Carroll’s verhaal onderzoekt.

-Lucas