De term Nakba ('Catastrofe') verwijst naar de etnische zuivering van Palestijnse Arabieren door hun gewelddadige verplaatsing en onteigening van land, eigendom en bezittingen, door de oprichting van de staat Israël op 14 mei 1948. De film ‘Farha’ speelt zich af rond deze tijd en geeft een cinematografische blik op de gruwelijke gebeurtenissen in historisch Palestina. 

Deze film heeft ontzettend veel tegenstand ervaren van de Zionistische lobby. Zo zou de film bedoeld zijn ‘om op te hitsen tegen Israëlische soldaten’ volgens Israeli politici en is hij uit vele theaters getrokken. Ook was er onlangs een vertoning gepland van de film in de Universiteit van Groningen, maar ook die werd afgezegd omdat het als ongepast werd gezien. De gelegenheid was de Anti-Apartheidsweek aan de universiteit, een periode waarin studentengroepen traditiegetrouw filmvertoningen organiseren over verschillende sociale rechtvaardigheidskwesties. Eerdere evenementen waren gericht op onderwerpen als de oorlog in Oekraïne en de Libanese burgeroorlog, allemaal zonder incidenten.

Bij Zienema weigeren we echter mee te doen aan deze censuur en vertonen daarom deze film, met een onzettend belangrijk verhaal. Want de Nakba is niet iets wat alleen in 1948 gebeurde, het is iets wat op tot de dag van vandaag zich voortzet.

Deze avond zal een benefiet zijn, waarbij 50% van de opbrengst van de kaartverkoop zal gaan naar Palestijnse hulpbevordering.

-Hilde