Zienema Klassiek: Witness for the Prosecution (Billy Wilder, 1957)
Na een hartaanval gaat Sir Wilfrid Robarts (Charles Laughton), dé advocaat voor hopeloze gevallen, direct weer aan het werk. Tot grote ergenis van zijn artsen, die hem vooral rust voorschrijven. In zijn nieuwste zaak wordt de werkloze uitvinder Vole (laatste rol van Tyrone Power) beschuldigd van de moord op een rijke weduwe. De enige die hem van een alibi kan voorzien, is zijn eigen vrouw Christine (Marlene Dietrich), die bij de weduwe in dienst was. Maar brengt Christine's verhaal Leonard niet juist dieper in de problemen?

Met Witness for the Prosecution maakte de veelgeprezen Billy Wilder (Sunset Blvd., Some Like It Hot) een levendige bewerking van Agatha Christie's toneelstuk. Op aandringen van Marlene Dietrich nam Wilder de regie op zich, mits hij zijn eigen stijl mocht hanteren. Dit resulteerde in zijn typisch speelse, cynische humor, zonder dat hij mysterie, bedrog en achterdocht uit het oog verloor – terugkerende aspecten in Wilder's werk. Ook filmde hij de rechtbankscènes niet standaard-statisch, maar gebruikte hij vloeiende camerabewegingen en flashbacks. De film is een stuk uitgebreider dan het bronmateriaal: Sir Wilfrid's rol groeide aanzienlijk en er werden een aantal komische scènes toegevoegd tussen hem en Nurse Plimsoll (Elsa Lanchester), vanwege de chemie tussen de (met elkaar getrouwde) acteurs.

Ondanks dergelijke veranderingen wordt Witness for the Prosecution als één van de beste Christie-adaptaties gezien en vindt ook hier, zoals het een whodunnit betaamt, aan het einde een grote onthulling plaats. Destijds klonk in de bioscoop de voice-over: "De directie van dit theater suggereert om, voor het plezier van hen die de film nog niet hebben gezien, het einde aan niemand te onthullen." Zelfs de acteurs kregen de laatste tien pagina's van het script pas vlak voordat de eindscène werd gefilmd.

Mocht dit allemaal nog niet aanlokkelijk genoeg klinken, kijk dan in elk geval om Marlene Dietrich, die in deze film op haar best is. Ze zet voormalig zangeres Christine Vole neer met groot plezier en zelfspot. Zo begint het als ze Leonard ontmoet (in een scène van 90.000 dollar, 145 figuranten en 38 stuntmannen), tijdens een optreden haar halve broek verliest en die legendarische benen onthult.

Henriëtte