Na hun eerste optreden in 2015 en hun tweede optreden in 2019 staan Zuco 103 nu voor de 3e keer op de VERA mainstage!

Zuco 103 begon in 1999 onder de naam Rec.a. De samenwerking tussen zangeres Lilian Vieira, toetsenist Stefan Schmid en drummer Stefan Kruger kwam voort uit de levendige muzikantenwereld rondom de acid jazz van groepen zoals SFeQ en New Cool Collective.

Internationaal stond de millenniumwisseling in het teken van avontuurlijke exploraties tussen livemuziek en dance. Binnen deze stroming groeide Zuco 103 uit tot een van de spraakmakende pioniers. Het trio had elkaar in 1989 op het Rotterdams Conservatorium ontmoet, waar de Braziliaanse Vieira zang studeerde. Schmid kwam met de term ‘Brazilectro’ als beschrijving voor hun muziek, wat vervolgens een internationaal begrip en een scene van geestverwante artiesten en deejays werd. Zo werd drum ‘n’ bass door Zuco 103 versneden met onder andere samba, bossa nova en dub, op een manier die zowel logisch als uiterst verrassend en dansbaar blijkt. Wereldwijd bespeelde Zuco 103 vervolgens met groot succes de clubs en festivals, waaronder hoogtepunten zoals Fuji Rock Japan, Rock Werchter en de dertigste editie van North Sea Jazz.

Maar terwijl hun baanbrekende carrière en diepe discografie hen kenmerkt als veteranen van de scene, is Zuco 103 in 2023 vitaler dan ooit. De coronapandemie gaf de band een moment om hun drukke tourschema te onderbreken en terug te keren naar de basis. Het resultaat is hun negende album Telenova, een verzameling intieme liedjes, uptempo funk en braziliaanse en afro-kubaanse grooves die de feel-good energie van de band typeert. Het is een weerspiegeling van hun natuurlijke samenspel, dat na 24 jaar nog steeds sterk is. Telenova toont hen op het hoogtepunt van hun kunnen, nog steeds op zoek naar muzikale avonturen.