Met nieuw album Tripicalismo op zak viert Zuco 103 het twintigjarig bestaan.

Zuco 103 begon in 1999 onder de naam Rec.a. De samenwerking tussen zangeres Lilian Vieira, toetsenist Stefan Schmid en drummer Stefan Kruger kwam voort uit de levendige muzikantenwereld rondom de acid jazz van groepen zoals SFeQ en New Cool Collective.

Internationaal stond de millenniumwisseling in het teken van avontuurlijke exploraties tussen livemuziek en dance. Binnen deze stroming groeide Zuco 103 uit tot een van de spraakmakende pioniers. Het trio had elkaar in 1989 op het Rotterdams Conservatorium ontmoet, waar de Braziliaanse Vieira zang studeerde. Schmid kwam met de term ‘Brazilectro’ als beschrijving voor hun muziek, wat vervolgens een internationaal begrip en een scene van geestverwante artiesten en deejays werd. Zo werd drum ‘n’ bass door Zuco 103 versneden met onder andere samba, bossa nova en dub, op een manier die zowel logisch als uiterst verrassend en dansbaar blijkt. Wereldwijd bespeelde Zuco 103 vervolgens met groot succes de clubs en festivals, waaronder hoogtepunten zoals Fuji Rock Japan, Rock Werchter en de dertigste editie van North Sea Jazz.

In zekere zin zou je Zuco 103 kunnen zien als de geactualiseerde versie van de Tropicalia-stroming in het Brazilië van eind jaren zestig. Maar waar de protagonisten van die culturele beweging vooral westerse pop en rock als inspiratiebron gebruikten voor hun vernieuwende Braziliaanse sound, voert het kompas van Zuco 103 verder. Zo weet Zuco 103 logische connecties te smeden tussen de typische traditionele muziek uit het Noordoosten van Brazilië, funk, dub en de nieuwste electronische sounds. Zuco 103 is in die zin meer een mentaliteit dan een nauw afgebakend genre.

Anno 2019 klinkt Zuco 103 hechter dan ooit: de wilde mix van invloeden heeft zich verder verdiept tot een intense audiostorm die live nog immer de zalen laat stuiteren van energie. De andere projecten die Vieira, Kruger en Schmid na het After the carnaval album (2008) ondernamen hebben gezorgd voor nieuwe inspiratie. Dit terwijl de wereldwijde doorbraak van tropical electronic music voor brede erkenning heeft gezorgd van de voortrekkersrol die Zuco 103 altijd heeft gespeeld.

De support komt van Nana Kruger & Tez Thompson, die elkaar twee jaar geleden ontmoetten op het Conservatorium van Amsterdam. Sindsdien spelen ze een mix van hun favoriete jazz, soul, r&b en hiphop liedjes. De muzikale klik en passie is opmerkelijk en hoorbaar tijdens hun spel. Naast hun individuele projecten - Tez: Les Cooles de Ville, Nana: Nationaal Jeugd Jazz Orkest - komen ze altijd weer samen. Ze komen thuis bij elkaar en dat is hoorbaar. Binnenkort zullen beide muzikanten ook te horen zijn op het jubileumalbum van Zuco 103.