Hun faam als liveband was ze ruim vooruitgesneld toen Amyl and the Sniffers op 22 september 2018 voor de eerste keer op het VERA-podium stonden. En wat vaker gebeurt: als de verwachtingen erg hoog gespannen zijn, valt het niet altijd mee.  Het optreden kwam niet echt goed uit de verf, en de band moest dan ook genoegen nemen met een teleurstellende 50e plek in de jaarlijkse VERA-poll. Dat vraagt om een herkansing. En die kwam ook snel. Op 21 juni 2019 stond de band opnieuw in VERA. En nu deden ze hun naam als geweldige live-band wel eer aan met als resultaat een 5e plek in de VERA-poll 2019.

Amyl and the Sniffers komt, zoals zoveel leuke Australische bands, uit Melbourne, en verkreeg, mede dankzij hun spetterende optredens, hun eerste bekendheid als onderdeel van de nieuwe punk golf, zoals deze zich in de tweede helft van de de jaren 10 aan de Australische oostkust heeft ontwikkeld. De band bestaat vanaf het begin uit toenmalige huisgenoten Amy Taylor (zang), Doc Martens (gitaar), Gus Romer (bas) en Bryce Wilson (drums). De eerste EP “Giddy Up” (eigen beheer, 2016) is ook tijdens een “bedroom recording session” tot stand gekomen. In 2017 volgde hun 2e EP “Big Attraction”, eveneens in eigen beheer. Beide EP’s zijn in 2018 door het Britse label Damaged Goods samengevoegd tot de LP “Big Attraction & Giddy Up”. In datzelfde jaar deed de band hun eerste headlinertour door de UK en kwamen ze dus ook naar VERA.  Ook tekenden ze dat jaar bij Rough Trade. Bij dat label werd in 2019 hun eerste volledige LP “Amyl and the Sniffers” uitgebracht. Ter promotie van die plaat werd weer uitgebreid getourd door zowel Europa (incl UK),  Noord-Amerika als uiteraard thuisland Australië.

Ook 2020 ging nog goed van start qua optredens in Australië, maar zoals elke band werd ook Amyl and the Sniffers getroffen door de effecten van de Covid-19-pandemie en moest de tour worden afgebroken. Ook het geplande optreden op 14 juni 2020 in Stadspark Groningen als opening tijdens de Hella Mega Tour met Green Day, Weezer en Fall Out Boy kan uiteraard geen doorgang vinden.

Daarom nu in het kader van “Beauties of the Underground Live” een selectie uit hun VERA-optreden van 21 juni 2019. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.