Voor wie niet kan wachten tot het al lang en breed zomer is, en Noorderzon de stad weer een week lang betovert: op 24 mei zorgen onze vrienden van het Performing Arts Festival voor een prachtig voorproefje! Dit doen ze samen met de Popfabryk (het productiehuis voor popcultuur in Friesland) en het Grand Theatre.

 

Even wat specifieker: het gaat hier om het audiovisuele project ‘AValanche.’ Vorig jaar is Noorderzon onder deze naam gestart met een kleinschalig lab voor jonge, veelbelovende audiovisuele (AV) kunstenaars uit het noorden, met als einddoel een project tijdens Noorderzon. Het eindresultaat van de collectieven WERC, Elektriciteit is onze hobby, Viesueel Geweld en A Liquid Landscape/Lex Vesseur was te zien tijdens Noorderzon 2011. Het was een groot succes en daarom is AValanche voortaan dan ook een vast onderdeel van Noorderzon.

AValanche op Noorderzon

 

De preview op AValanche is een avondvullend programma in het Grand Theatre en biedt zowel een terugblik op 2011 als een vooruitblik op de komende projecten. Zo laten onder andere WERC en A Liquid Landscape & Lex Vesseur zien hoe ze zich ontwikkeld hebben. Sexton Creeps laten met hulp van filmmaker Wim Jongedijk de poëzie van de sleur der dingen zien. Joost Maaskant en René Nijman onderzoeken in The Light Capture of licht te vangen valt, en hoe het zich dan gedraagt. De Friese band Passengers werkt samen met het in Vera graag geziene VJ-duo Beun en Haas. MAASK is een theatraal figuur die verschillende genres door elkaar mixt, ze parodieert en er eigen beeld en tekst aan toevoegt. Gerrald van der Kolk was met zijn videocollectief Viesueel Geweld vorig jaar te zien met het AValanche-project Re:Touch. Vanavond presenteert hij zijn eigen afstudeerwerk: Generative Sculpture. Verder gaat Het Zuidelijk Toneel/Tim Verbeek de samenwerking aan met de Groningse kunstenaar Joachim Rümke en wordt de avond verder opgeluisterd met onder meer optredens van de Friese troubadour Willy Darktrousers en een gloednieuw ‘blaasorkest:' het Broken Bass Ensemble. Daarnaast zullen er ook nog 5 Minerva studenten zijn die hun projectplannen pitchen waarmee ze een plek op de komende editie van Noorderzon hopen te veroveren.

 

En last but not least: onze eigen Vera Artdivision zal ook aanwezig zijn!

 

AValanche heeft dus een prachtig breed programma en biedt je de kans om voor slechts een tientje in één avond vele veelbelovende artiesten te zien en ook nog eens je horizon te verbreden.

 

Donderdag 24 mei 2012 vanaf 20.00 uur @ Grand Theatre.
Klik hier om kaarten te kopen