Soms komt er iets op je pad waarvan je beseft dat het heel bijzonder is. Soms komen allerlei factoren toevallig precies op hetzelfde moment bij elkaar, waardoor iets wat eerst niet te doen leek, opeens mogelijk wordt. Soms heb je geluk, zelfs als het tegenzit. En omdat zoiets best zeldzaam is, wil je het vervolgens aan iedereen vertellen.

 

Twee jaar geleden begon ik samen met een aantal Groningse creatievelingen aan een nogal ambitieus project. Ik kreeg een script voor een zesdelige, Engelstalige serie in handen gedrukt, met de vraag of ik zin had om het te helpen realiseren. De schrijver van het script zou ook de regie op zich nemen en een cameraman (beter gezegd: director of photography) was ook al in beeld. We gingen op zoek naar een cast, een crew en een manier om de serie te filmen. Het plan dat eerst vooral ambitieus leek en bij vlagen onmogelijk, bleek zich later te ontpoppen als het meest fantastische en bijzondere project waar ik ooit aan mee heb gewerkt: “North”.

 

In “North” komt een groep internationale in een lastig parket terecht, als Simon gaat werken voor de half Schotse, half Ierse maffiabaas McSeamus, die opereert vanaf de zolder van de Ierse pub. Eigenlijk wil Simon alleen maar indruk maken op zijn nieuwe huisgenootje, maar al snel zit hij tot over zijn oren in de problemen en is het aan zijn vrienden om te redden. De serie is gemaakt onder de vlag van comedy improv groep Stranger Things Have Happened, die bekend staat om improvisatietheater met een absurd tintje. En absurde situaties, Brits-aandoende humor, speciaal gecomponeerde muziek, de nadruk op Groningen en een cinematografie die zonder twijfel meer filmisch is dan je verwacht bij een serie – deze combinatie maakt “North” uniek.

Maar eigenlijk is het meest bijzondere aan de serie dat alles bij het maken ervan op zn plek viel. Cast en crewleden studeerden nog of zaten tussen studie en baan, met genoeg vrije tijd en nog wat geld op de rekening; we mochten gratis locaties gebruiken en konden apparatuur lenen ipv huren, en de componist kon veel tijd besteden aan de soundtrack omdat hij deze als afstudeerproject gebruikte – en er later mee door zijn auditie kwam voor het conservatorium in Los Angeles! Naderhand kwam het besef pas echt: zo’n precies kloppende samenloop van omstandigheden maak je waarschijnlijk nooit meer mee.

 

De cast en crew werkte zonder betaling en (bijna net zo belangrijk) zonder klagen. Er zaten draaidagen bij van 15 uur en op één dag filmden we zelfs op 9 verschillende locaties, maar de sfeer op de set bleef positief en elektrisch. De energie bleef heen en weer kaatsten tussen cast en crew, en elke draaidag was een traktatie. Dat klinkt allemaal prachtig, maar het was ook zwaar. Met een cast van 24 acteurs, 45 figuranten en een crew van bijna 30, hebben we in twee zomers zes afleveringen gefilmd (25 draaidagen). Na een lang postproductieproces (tevens hulde voor Zienema’s eigen Mattias, die als reddende engel inviel voor onze afwezige geluidsman) is “North” eindelijk klaar.

 

Toch herinnert iedereen zich eigenlijk alleen de goeie momenten en de fantastische sfeer. En wat de makers betreft spat de chemie en de lol die er tijdens het maken volop was, duidelijk van het scherm. Op 13 mei is het eindresultaat in een éénmalige vertoning in ForumImages te zien, als onderdeel van Groningse Nieuwe. Ik zou zeggen, kom kijken of ze gelijk hebben.