VERA-Beauties of the Underground-Live: Avery Plains 14-02-2013.

In het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live”  opnieuw aandacht voor een Groningse band. En niet zomaar een band, maar een band die in zijn eentje vertakkingen heeft naar  een groot deel van de Groningse underground-/indiescene, t.w. Avery Plains. In deze band spelen (voormalige) leden van o.a.  Santa Fé, Moonlizards, Propeller, Benjamin B, Silver Ferns, Vox Von Braun, Dia Del Mercado en Audiotransparent.  De muziek kan worden omschreven als  energieke, melancholische indierockliedjes met invloeden als wat duistere country, een vleug psychedelica en een dot noise.

Nadat de band eerst als Black Hills met een groot aantal muzikanten in wisselende bezettingen de diverse podia betrad, ontstond rond 2011/2012 een meer stabiele bezetting, die begin 2013 helemaal tot wasdom was gekomen. In die periode trad de band ook op tijdens Eurosonic en op 14 februari 2013 in VERA tijdens de presentatie van de plaat “Drummer Girl” van Rudy (Lentze) and his Fascinators (het optreden waaruit het nu gepresenteerde filmpje is geput). Vervolgens brengen ze zelf in april de 7” “The Gloomy One/Lost My Sight To A Spider” uit op Subroutine Records. In deze periode kende de band de volgende bezetting:

Jurgen Veenstra              Gitaar/zang

Ruud Slingerland            Gitaar/toetsen

Michel Weber                   Drums

Ben Wennekers                Bas

Frank Hiep                        Gitaar

Merijn Jansen                   Gitaar

Thomas de Jager              zang/tamboerijn

In de jaren daarop ontwikkelde de band zich verder, maar verloor ook elk jaar een bandlid. Tijdens het Eurosonic-festival (waar de band ook in 2014, 2015 en 2016 stond geprogrammeerd), was het elke keer weer een verrassing hoe de band er nu uit zou zien en bleek de bezetting elk jaar weer met 1 persoon gekrompen tot 4 personen in 2016, wat ook nu nog de omvang van het aantal bandleden is, zij het dat er nog steeds wel wisselingen in de bezetting hebben plaatsgevonden en van de oorspronkelijke bezetting nu alleen Jurgen Veenstra en Michel Weber nog deel uit maken van Avery Plains.

In 2015 verscheen hun eerste album, getiteld Avery Plains, een heerlijke gitaarplaat. Het concert ter ere van het verschijnen van deze plaat haalde dat jaar ook de eerste plaats in de VERA-poll bij de categorie “plaatpresentatie” en tevens werden ze dat jaar verkozen tot beste Groninger band. De plaat zelf kwam terecht op plek 29 van de beste albums van dat jaar. Ook in 2016 deden ze het weer goed in de VERA-poll, met o.a. de eerste plaats in de categorie “support van het jaar”.

Avery Plains bestaat nu uit:

Kay Tsjassing-Bass/Vocals
John Krol-Guitar
Jurgen Veenstra-Guitar/Vocals
Michel Weber-Drums/Vocals

De band is in mei weer de studio in gedoken voor het opnemen van een nieuwe plaat. Zoals het er nu naar uit ziet zullen deze opnames begin/voorjaar 2018 zijn afgerond.

Tot die tijd doen we het nog met hun eerste plaat, hun live-concerten en nu ook in het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live” met het terugzien en-luisteren van hun concert in VERA op 14 februari 2013.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.