VERA-BEAUTIES OF THE UNDERGROUND-LIVE: OBLIVIANS 08-07-2009.

Er zijn van die bands die bij elke, niet helemaal meer piep zijnde, Veraan in de genen zitten, maar desondanks toch (nog) geen plekje op de VERA-Wall of Fame in de grote zaal hebben gekregen. Denk hierbij aan bands als Yo La Tengo, Chrome Cranks, en zeker ook Oblivians en Reigning Sound. Met name deze laatste 2 bands bereikten elke keer dat ze in VERA kwamen een top 10-plaats in de jaarlijkse VERA-poll (1 x zelfs 2e). ook de laatste keer als Oblivians (2009, van welk optreden deze “VERA-Beauties of the Underground-Live” komt) was weer goed voor een vierde plek, direct achter The Gories, met wie ze toen tourden en die dezelfde avond op het VERA-podium stonden.

Oblivians kan in zekere zin als de opvolger van de band Compulsive Gamblers worden gezien. Greg Cartwright zag in 1993 zo ongeveer al zijn bandgenoten vertrekken uit Memphis, maar wist Jack Yarber over te halen terug te komen om samen met Eric Friedl de band Oblivians op te richten. Het geluid van Oblivians was, mede onder invloed van voornoemde Eric Friedl, duidelijk rauwer dan dat van Compulsive Gamblers.  “Garage punk” geeft wel enigszins weer hoe het klinkt.

Kenmerk van Oblivians is het veelvuldig wisselen van instrument waarbij elk bandlid afwisselend optreedt als gitarist, drummer en/of zanger. Ook hebben ze voor deze band zich de gezamenlijke achternaam Oblivian aangemeten. De eerste periode van het bestaan van de band duurde tot 1998. In deze periode brachten ze, naast de nodige singles en EP’s, in totaal 3 reguliere langspeelplaten uit op Crypt Records, t.w. “Soul Food”, “Popular Favorites” en als laatste het qua stijl nogal afwijkende “Play 9 Songs With Mr. Quinton” (een plaat in samenwerking met Mr. Quinton, een artiest die ook een paar keer op het VERA-podium heeft gestaan).

Nadat Oblivians stopte, brachten Greg Cartwright en Jack Yarber de Compulsive Gamblers weer bij elkaar. Ze nemen in 1999 de plaat “Crystal Gazing Luck Amazing” op en komen in 2002 nog eens bij elkaar voor een aantal optredens, die in 2003 op plaat uitkomen:”Live & Deadly-Memphis/Chicago”. Beide platen verschijnen, evenals hun oudere platen weer bij “Sympathy For The record Industry”. Daarnaast is Jack Jarber verder gegaan met o.a. Jack O & The Tennessee Tearjerkers (in 2007 al op het VERA-podium, net geen top tien plek in de jaarlijkse poll) en Greg Cartwright o.a. met Reigning Sound (zowel op 1 juli 2004 als ook 1 juli 2015 -35 jarig jubileum programmeur Pepr- op het VERA-podium, beide keren top 10 in de VERA-poll).   Eric Friedl richtte zich vooral op het platenlabel Goner Records.

Ondertussen deden Oblivians diverse reunieshows, waarbij de hiervoor genoemde reunietour in 2009 met The Gories (die eveneens toen weer bij elkaar kwamen), wel de meeste opwinding veroorzaakte. Vanaf 2012 zijn de Oblivians weer op redelijk continue basis bijeen en hebben ze in 2013 op het In The Red Records ook een nieuwe plaat uitgebracht, t.w. “Desperation”. En na 9 jaar afwezigheid staat Oblivians voor de vijfde keer op het VERA-podium. Wellicht dat ze nu alsnog de felbegeerde plek op de VERA-Wall of Fame zullen krijgen.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project van Robin Eggens, Ralf Koopman en Nadia Rooks, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.