Opgericht in 2015 kent Big Thief zijn roots in Brooklyn, New York en in zekere zin ook in het Berklee College of Music. Dit laatste omdat alle 4 bij de oprichting betrokken muzikanten daarvoor dit College hadden afgerond.  Hun muziek wordt gekenmerkt als indierock met folk roots.

Big Thief bestond bij de oprichting uit Adrianne Lenker (gitaar, zang), Buck Meek (gitaar, 2e stem). Max Oleartchick (bas) en Jason Burger (drums). In deze samenstelling maakten ze hun eerste album “Masterpiece”, welk album in 2016 werd uitgebracht door Saddle Creek Records. De plaat kreeg goede kritieken en zorgde er voor dat de band snel naam maakte. Vrij snel na het verschijnen van “Masterpiece” werd drummer Jason Burger opgevolgd door James Krivchenia, eveneen Berklee College of Music-alumnus. In deze, ook nu nog actuele, samenstelling maakte de band hun 2e plaat “Capacity” die in 2017 werd uitgebracht. Met deze 2 plaaten op zak kwam de band voorjaar 2018 naar Europa, welke tour op 22 maart werd gestart in VERA. Wel deden ze deze tour met hun drieën omdat gitarist Buck Meek tegelijkertijd in de VS tourde met zijn andere band ter promotie van zijn eerste solo-album “Buck Meek”. Desondanks was er sprake van een mooi optreden dat gewaardeerd werd met een 23e plek in de jaarlijkse VERA-poll van grote zaal optredens. Tijdens dit optreden speelde Big Thief niet alleen nummers van hun 2 albums, maar gaven ze met nummers als “Terminal Paradise” en “Not” al een voorproefje van hun komende albums “U.F.O.F.” en “Two Hands”. Deze beide platen, die in 2019 werden uitgebracht, deden de populariteit van de band alleen maar verder groeien, als gevolg waarvan de band ook in steeds grotere zalen staat.

Recent heeft de band hun 5e plaat uitgebracht, de 2 LP “Dragon New Warm Mountain I Believe In You” (DNWMIBIY).

Maar in deze Beauties of the Underground Live  kijken we met jullie terug op hun VERA-optreden van 23 maart 2018. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.