Op VERA’s Wall of Fame in  de grote zaal prijkt voor de jaren 1996 en 1997 de naam van Blonde Redhead. Dat betrof respectievelijk hun eerste en derde VERA-show. Hun 2e show op 28 mei 1997 stond dat jaar op de 3e plek in de VERA-poll. Met recht een bliksemstart van de innige band tussen Blonde Redhead en VERA. Ook in latere jaren als ze weer terug kwamen eindigde het optreden per definitie weer hoog in de poll, maar niet opnieuw op de 1e plek. Eigenlijk was alleen het optreden in 2014 een kleine dissonant met slechts een 26e plek in de poll.

De Amerikaanse indierock band Blonde Redhead is in 1993 opgericht in New York en bestaat uit Kazu Mikano (zang/toetsen/rhytmgitaar) en de tweelingbroers Simone (drums/toetsen) en Amedeo (leadgitaar/bas/toetsen/zang) Pace. In de beginperiode was er ook nog een afzonderlijke bassiste, t.w.  Maki Takahashi, die in 1995 na de release van hun eerste album “Blonde Redhead” werd vervangen door Toko Yasuda die haar bijdrage leverde aan het 2e album “La Mia Vita Violenta” en ook het  eerste VERA-optreden van de band meedeed, alvorens Blonde Redhead een trio werd. Toko Yasuda zagen we later weer terug in VERA met haar nieuwe band Enon.

De muziek van Blonde Redhead wordt door VERA-scribent T-Ice in de allerlaatste VERA-krant (die met de “gratis toegang bon” voor het concert van TRAAMS op 30/01/2014) als volgt omschreven: “Wat een unieke band. Zangeres Kazu, wisselend tussen lieflijk en hysterisch. Tweeling Amedeo met zijn prachtzang en Simone met zijn geweldige ritmes. Die gitaren die om elkaar heen kronkelen als baltsende paradijsvogels. Dat dwarse, verrassende, compromisloze, originele van hun platen, waarvan vooral de eerste drie klassiekers zijn. In de nieuwe eeuw schoven ze steeds meer richting samples en elektronica, met ook weer prachtig resultaat. En nog altijd herkenbaar als typisch Blonde Redhead”.

Blonde Redhead is tot nu toe in totaal 9 keer in VERA geweest. De laatste keer was op 16 juli 2017, wat het uitgestelde optreden betrof van 11 maart 2017. Dit is ook het optreden dat we jullie in het kader van deze 150e editie van Beauties of the Underground Live voorschotelen. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.