Doug Martsch is met zijn gitaar en zang de enige constante in de line-up van Built To Spill gebleken vanaf de oprichting in 1992 tot nu. De overige posities in de band zijn met een zekere regelmaat qua bezetting van persoon veranderd. Maar dat heeft weinig invloed gehad op het geluid van Built To Spill. Dat wordt nog steeds gekenmerkt door lange en complexe songstructuren, gecentreerd rondom het gitaarspel van Doug Martsch.

Nadat de eerste 2 studioplaten “Ultimate Alternative Wavers” (1993) en “There’s Nothing Wrong With Love” (1994) bij kleinere platenmaatschappijen waren verschenen, tekende de band in 1995 een contract bij major Warner Bros Records. Hierbij behield de band zijn artistieke vrijheid, wat zich uitbetaalde in de uitstekende albums “Perfect From Now On” (1997) en “Keep It Like A Secret” (1999), de absolute hoogtepunten uit het oeuvre van de band tot nu toe. Ook was “Keep It Lake A Secret” de eerste plaat van de band die ook commercieel een succes bleek. Tijdens de Europese tour ter promotie van “Keep It Like A Secret” deed de band op 29 juni 1999 ook VERA aan. Na de albums “Live” (2000, later ook in het kader van Record Store Day ook als dubbel-CD uitgebracht) en “Ancient Melodies From The Future” (2001),  In 2002 stond de band tijdelijk op non-actief, wat Doug Martsch de ruimte gaf tot het uitbrengen van een solo-album “Now You Know”. Inclusief bijbehorende tour ter promotie van deze plaat.

Vanaf 2003 was de band weer volop actief met optredens. Ook namen ze in 2004 de volgende studioplaat “You In Reverse” op, die echter pas in 2006 verscheen. Voorjaar 2007 kwam de band opnieuw naar Europa en ook terug in VERA voor een lang optreden van ca. 1 uur en 3 kwartier.  Uiteraard speelden ze de nodige nummers van hun laatste plaat, maar gelukkig ook een aantal nummers van “Keep It Like A Secret”. Voor deze “Beauties of the Underground Live” is de selectie beperkt gebleven tot nummers van die plaat.

4 oktober 2008 keerde Built To Spill al terug naar Groningen voor een optreden tijdens Take Root in de Oosterpoort. Tijdens deze tour speelde de band het album “Perfect from Now On” in zijn geheel. Hoewel de band actief blijft touren, was dit tot nu toe de laatste keer dat de band in Groningen was te zien.  Ook heeft de band nog 2 studioplaten op Warner Bros uitgebracht, t.w. “There Is No Enemy” (2009) en “Untethered Moon” (2015). Daarna scheiden de wegen van band en label.

In 2017 trad de band op als backing band bij een tour van Daniel Johnston. Doug Martsch is fan van Daniel Johnston en op het compilatiealbum “The Normal Years” dat de band in 1996 uitbracht staat de song “Some Things Last A Long Time” van Daniel Johnston & Jad Fair. Geïnspireerd door deze tour nam de band in 2018 nog veel meer songs van Daniel Johnston op. Deze zijn in 2020 verschenen op het album “Built To Spill plays the songs of Daniel Johnston”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “Beauties of the Underground Live”.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.