De Amerikaanse muzikant Will Johnson (Kennett, MO, March 23, 1971) was in de periode 2000-2009 een graag geziene gast in VERA met zijn bands Centro-Matic en South San Gabriel. Op 23 april 2008 kwam dat mooi samen toen hij op 1 avond met beide bands (zelfde muzikanten) een optreden verzorgde in het kader van de tour ter promotie van hun split-plaat “Dual Hawks". Hoewel de muziek van beide bands als “alternative country” wordt gekenmerkt, is de muziek die hij met Centro-Matic  brengt wat meer rock geöriënteerd. Zeker op het podium. Het was na 14 december 2000 en 5 november 2003 de derde keer dat hij met Centro-Matic op het VERA-podium stond.

In deze periode bracht Will Johnson zijn muziek niet alleen onder de noemer van beide bands uit, maar ook nog de nodige solo-albums.

In 1995 gestart als een solo-project, groeide Centro-Matic in 1997 uit tot een volledige band met naast Will Johnson (zang/gitaar) ook Matt Pence (drums), Scott Danbom (toetsen/viool/bas/zang) en Mark Hedman (bas/gitaar). De band heeft bestaan tot en met 2014 en heeft in die periode meer dan 10 albums uitgebracht, waaronder “Navigational” (1999), “South San Gabriel Songs/Music” (2000), “Dual Hawks” (2008) en als laatste “Take Pride In Your Long Odds” (2014).

In 2009 maakte Will Johnson ook een album samen met Jason Molina,  “Molina and Johnson”.

South San Gabriel was al eerder gestopt in 2009.

Na 2014 brengt hij nog steeds met regelmaat een solo-album uit (laatste tot nu toe “No Ordinary crown” uit 2023). Ook treedt hij vaak op als gastmuzikant bij diverse bands tijdens hun tour. Daarnaast is Will een begenadigd schilder.

Maar in deze aflevering van Beauties of the Underground Live kijken we terug op het optreden van Will Johnson met Centro-Matic  op 23 april 2008. En vergeet vooral ook niet om kennis te nemen van de hierin opgenomen wijze woorden die Will Johnson die avond om 22:53 uur (NL/CET-tijd) sprak over de manier waarop een muziekpodium gerund zou moeten worden. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.