Voorjaar 2007 was een mooie periode voor de combi Jason Molina (1973-2013) en VERA. Stond hij eerst op 1 februari 2007 solo in VERA met liedjes van zowel zijn solo-albums als ook Songs: Ohia, op 25 april 2007 kwam hij terug met zijn band Magnolia Electric Co., genoemd naar zijn laatste plaat als Songs: Ohia “Magnolia Electric Co.” uit 2003.

Jason Molina startte Songs: Ohia in 1995. De muziek van bevond zich tussen indie rock, lo-fi  en alt-country.  In 1997 verscheen het eerste album “Songs: Ohia” op het label Secretly canadian, het label waarop hij tot aan zijn dood platen bleef uitbrengen. In de volgende jaren verschenen met een jaarlijkse frequentie nieuwe albums, met in 2003 het laatste (7e) en vaak als beste beschouwde album “Magnolia Electric Co.”, geproduceerd door Steve Albini. Dit album kende ook een duidelijke verandering van stijl met een mix van meer klassiek getinte rock en americana.

In 2003 startte Jason de band Magnolia Electric Co., waarmee hij verder ging met deze muziekstijl. De eerste plaat die begin 2005 onder deze naam uitkwam was het live-album “Trials & Errors”, opgenomen op 16 april 2003 in Brussel (Ancienne Belgique).  Daarna verschenen ook nog 3 studioalbums, t.w. “What Comes After The Blues” (2005), “Fading Trails”(2006) en “Josephine” (2009). Ook bracht de band een 2007 de boxset “Sojourner” uit.

In dezelfde periode bracht Jason Molina ook enkele solo-albums uit, t.w. “Pyramid Electric Co.” (2004) en “Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go” (2006).

In 2009 verscheen ook Molina Johnson: “Molina and Johnson”, een samenwerking van Jason Molina en Will Johnson van Centro-Matic/South San Gabriel. Ter ere van dit album werd ook een tour door zowel Europa als ook de USA gepland, maar op 23 november 2009, 3 dagen voor de geplande start van de Europese tour, werd deze, evenals de daaropvolgende Amerikaanse poot, afgelast vanwege gezondheidsproblemen van Jason. Naar later bleek was Jason zwaar verslaafd aan alcohol en dat zou hij ook, ondanks diverse pogingen tot afkicken, niet meer te boven komen. Met als droevig slotstuk de aankondiging van zijn overlijden op 39-jarige leeftijd op 16 maart 2013, als gevolg van orgaanfalen.

In deze Beauties of the Underground Live besteden we aandacht aan het VERA-optreden van Magnolia Electric Co. op 25 maart 2007. De band bestond toen uit Jason Molina (gitaar/zang), Jason Groth (gitaar), Pete Schreiner (bas), Mike Kapinus (toetsen/trompet) en Mark Rice (drums).

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.