De meeste mensen die in Vera komen, zullen wel eens een muziekfestival bezocht hebben. Maar een filmfestival? Die groep is zeker een stuk kleiner. In Groningen kennen we vooral de pocketeditie van het International Film Festival Rotterdam. Maar er zijn bijna maandelijks kleinere festivals, retrospectieven of reizende filmprogramma's. Zo was er in augustus het retrospectief van Jack Nicholson, in oktober het Festival Camera Japan voor liefhebbers van de Japanse film en eveneens in oktober Cinekid, het grootste filmfestival voor kinderen in Europa. Stuk voor stuk bieden deze festivals en speciale filmprogramma's de mogelijkheid om films te zien die anders niet of nauwelijks in Nederland vertoond zouden worden.

En die rol van festivals, zie ik ook graag als een van de belangrijkste rollen van Vera Zienema: films vertonen die een publiek verdienen, maar die in het reguliere filmtheatercircuit niet of nauwelijks aandacht zouden krijgen.

 

Het eerstvolgende grote festival dat in Groningen plaatsvindt, is Ciné Premières. Dit festival voor de Franse film vindt zijn oorsprong hier, maar is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk reizend programma. Dit jaar is Ciné Premières ook nog gecombineerd met het Quebec festival, waarin (veelal Franstalige) Canadese films worden vertoond.

 

La Meute


Ciné Premières heeft een naar mijn idee onder jongere filmliefhebbers een beetje een stoffig imago. De Franse film, daar moet je wel van houden... of nog beter: daar moet je Frans voor zijn. Nu heb ik zelf afgelopen jaar gemerkt dat er tijdens dit festival ook hele frisse, hippe, eigenzinnige (genre)films tussen kunnen zitten. Een greep aparte gevallen uit het filmprogramma van dit jaar: er is een bijzondere vertoning van La Chute de la Maison Usher uit 1928 met live-muziek, de Iraanse politiek wordt belicht vanuit het perspectief van een emigrante in Fleurs du Mal en voor horrorfans is er de lugubere vampierenfilm La Meute.

Naast films is er ook Fransgetinte muziek: de Parijse folk van June et Jim en de chansons van Davine Da. En voor de al wat gevorderde Franse filmkijkers is er de Ciné Premières filmquiz, georganiseerd door het team dat verantwoordelijk is voor de Usva filmquiz, waar wij als Vera Zienema groot fan van zijn (behalve dan van het feit dat ze de quiz op dinsdag organiseren, onze vaste filmdag in Vera).

 

Catharsis


Op maandag 17 oktober hadden we in Vera een speciaal filmprogramma, met korte animatiefilms, uit Amerika en uit Groningen. Ook Cine Premieres kent een uitgebreid kortfilmprogramma, op zaterdag 5 november. De korte films zijn opgedeeld in blokken: korte animaties, competitiefilms, kortfilms uit Quebec en een algemeen blok met korte films.

Het programma biedt absurdistische humor (Rubika en Lazarov), reflexiviteit met een komische noot (Catharsis), heerlijk pessimisme (The Gloaming’), ontroering en mysterie (‘Vapeur’), duistere poppenanimatie (‘Princesse’) en politieke spelletjes (‘La République’).

Uit het programma in Vera van afgelopen maand bleek maar weer eens dat korte films meer aandacht verdienen dan in de Nederlandse filmcultuur gebruikelijk is. Mooi meegenomen is daarbij wel, dat dankzij de veel minder grote bekendheid van de kortfilm en haar makers, veel regisseurs bereid zijn om over hun films te komen vertellen en dus dat er een heleboel filmmakers van de competitieselectie op 5 november aanwezig zullen zijn.

 

Dit wordt zo langzamerhand wel een beetje een reclamestukje, maar ik vind dat festivals als deze wel even in het zonnetje gezet mogen worden.

 

 

Ciné Premières

Prijzen: 8,80 (normaal) of 5,00 (studenten) per film (of kortfilmblok).

Je kan de films ook gratis bekijken door als vrijwilliger aan de slag te gaan tijdens het festival. Zie voor meer informatie www.cinepremieres.nl en geef je op als vrijwilliger via [email protected].