Een groot deel van de culturele sector in Groningen organiseert na de verkiezingen van 19 maart een Alternatieve Elf-Instellingentocht voor de verkozen gemeenteraadsleden en het college van B&W van de Gemeente Groningen.

De volksvertegenwoordigers krijgen bij aanstelling elk – op naam – een speciale stempelkaart uitgereikt, met de geldigheidsduur van een jaar. Wanneer hij of zij een culturele activiteit bezoekt bij een van de partners, krijgt hij of zij een stempel. Wanneer de volksvertegenwoordiger vóór 20 maart 2015 elf of meer stempels heeft opgehaald, krijgt hij of zij het felbegeerde Elf-Instellingentocht Erekruisje uitgereikt.

Het idee achter deze actie – cultuur is toegankelijk voor iedereen
Met de gemeentelijke verkiezingen in aantocht heeft de culturele sector in Groningen de koppen eens bij elkaar gestoken hoe de aanstormende en zittende volksvertegenwoordigers op een leuke manier op het bestaan te ‘wijzen’. Het adagium daarin is: niet via woorden laten zien dat al die culturele instellingen in Groningen nuttig, prachtig, krachtig en meer zijn, maar om aan te moedigen dat de (nieuwe) vertegenwoordigers dit juist aan den lijve ondervinden. Immers acties en beelden, spreken meer dan beleidsplannen.

De culturele deelnemers aan deze actie willen de volksvertegenwoordigers laten zien dat de culturele sector in Groningen uiterst divers, kwalitatief uitzonderlijk en bovendien heel erg toegankelijk is voor iedereen, ook voor hen.

Geen vrijkaart, maar een blikvanger
Daarom krijgt iedere volksvertegenwoordiger, direct na de verkiezingen, een stempelkaart voor de Alternatieve Elf-Instellingentocht. Deze kaart is geen vrijkaart, maar een blikvanger; de deelnemers ontvangen de volksvertegenwoordigers en het publiek graag! Elke instelling heeft een stempel (bij de kassa).

Gezonde strijdlust
De deelnemers hopen uiteraard op gezonde strijdlust bij de volksvertegenwoordigers om deze eerste Alternatieve Elf-Instellingentocht tot een goed einde te brengen en het Erekruisje vóór 20 maart 2015 binnen te slepen.


Wie zijn de deelnemers?

Deelnemers zijn (vrijwel) alle instellingen die structureel (2 of 4 jaar) door de Gemeente Groningen worden ondersteund en in de cultuurnota zijn opgenomen

Deelnemers zijn: VERA, Club Guy & Roni, Noorderzon Performing Arts Festival, Grand Theatre, Centrum Beeldende Kunst, De Oosterpoort & Stadsschouwburg, De Steeg, Eurosonic Noorderslag, GR-ID, De Noorderlingen, Groninger Museum, Haydn Jeugd Strijkorkest, Het Houten Huis, Jeugdcircus Santelli, Jonge Harten Festival, Kunstencentrum Groep, Groninger Forum, Martiniplaza, Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Noorderlicht Fotomanifestatie en Galerie, SIGN, Simplon, Stichting Martini Beijaard, Beeldlijn, Stichting Folkingestraat Groningen, Stichting Literaire Activiteiten Groningen/Groninger Stadsdichter, NP3, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Peter de Grote Festival, Poëziepaleis, Swingin’ Groningen, Tschumipaviljoen, Urban House Groningen, Stichting Vier 5 Mei/Bevrijdingsfestival Groningen, Wall House #2, Theater te Water

Ontwerp: Douwe Dijkstra