Elke maand zal platenzaak Elpee de vijf beste platen van het moment met jullie delen. Hier de top 5 van december:

 

LIMINANAS - COSTA BLANCA
Frans stel dat net als Jacco Gardner triomfen viert dankzij het Amerikaanse Trouble in Mind label. Hun eerste was goed, hun tweede was beter. Hier een nummer van deze derde. “the coloeur café cool of Gainsbourg, the hypnotic drone of VU-era Cale, and the spiky fuzz of Davie Allan.” En het mooiste aan The Liminanas, toch slechts een duo, is dat ze zich per plaat tot nu toe steeds ontwikkelen. Zo heeft Costa Blanca ook de nodige Ennio Morricone invloeden en is het instrumentarium net ietje anders dan op de eerste twee. Derde mooie Liminanas plaat dus. In januari op Eurosonic!

NIGHTMARE BOYZZZ – BAD PATTERNS
Prachtige thrashy powerpop/punkrock op Slovenly, van een band uit Huntsville, Alabama. Lekker zweterige rock & roll, past zo in het rijtje Devil Dogs, Exploding Hearts en meer van dat soort elementaire rock & roll. Teruggrijpend op vele essentiële bestanddelen van hotblooded en energieke rock & roll van de laatste 40 jaar en het toch fris en hedendaags weten te laten klinken. Luister een groot deel van de nummers hier.

CHRIS FORSYTH – SOLAR MOTEL
Plaat waar enige buzz over aan het ontstaan is, ook al is Forsyth al een tijdje bezig. Ons was ie tot nu toe ontgaan. Maar dit is een heerlijke kennismaking. Vier nummers van rond de tien minuten die allemaal geïnspireerd lijken op het instrumentale tussenstuk van Television’s Marquee Moon. Lou Reed, Robert Quine, Sonic Youth zijn andere namen die vallen. Hier een voorbeeld van zo’n lang nummer.


LOBI TRAORE – BAMAKO NIGHTS: LIVE AT BAR BOZO 1955

Mooie sfeervolle live plaat van deze gitarist uit Mali, opgenomen vlak voor de bar in kwestie gesloten werd vanwege te gezellig. Grotendeels hypnotiserend werk en hier en daar enige reggae invloeden ook, die soms een beetje doet denken aan Alpha Blondy maar dan wat rauwer en elementairder. Hier een lang verhaal over deze plaat. En ook vier terechte sterren in De Volkskrant.

BEACHWOOD SPARKS – DESERT SKIES
Eigenlijk het debuut van Beachwood Sparks maar helaas destijds op de plank blijven liggen. Helaas want dit is namelijk een prachtige plaat, zo blijkt nu. “The album includes their first 1998 single, as well as never-heard before recordings”. Volgens het boekje had Greg Shaw interesse om het op Bomp! uit te brengen destijds. Maar dat is dus helaas niet doorgegaan. Beachwood Sparks zit hier precies tussen Teenage Fanclub, ‘cosmic country’, The Byrds en nog wat invloeden! Hier een nummer en wat extra info.

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137