Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Brian Jonestown Massacre – mini album thingy wingyBrian Jonestown Massacre – mini album thingy wingy
Bijzonder geslaagde nieuwe mini lp van dit gezelschap. Al eeuwen bezig en niet altijd even constant qua niveau misschien maar de laatste jaren toch heel aardig op dreef. Dit is mooie mini lp met zeven nummers en vrijwel alle nummers zijn goed. Allerlei wellicht voor de hand liggende invloeden mooi door elkaar gekneed tot een lekker dronerig geheel met psychedelische inslag. ‘Dust’ is een cover van Roky Erickson’s Thirteenth Floor Elevators, met iemand van Black Angels als gast. ‘Pish’ is een redelijk representatief nummer. En ‘Get Some’ ook.


The Barreracudas - can do easy

The Barreracudas -  can do easy
Eindelijk een nieuwe lp van één van de beste powerpop/glam bands van dit moment, uit Atlanta, GA. De vorige plaat is alweer vier jaar oud dus het was zo langzamerhand ook wel weer tijd voor iets nieuws. Gelukkig is het weer een glamrock en powerpopfeest.  12 nummers, 31 minuten pure toppop. Luister de hele plaat hier.


Kurt Baker – play it cool

Kurt Baker – play it cool
Wij zijn fan van de powerpop liedjes van Kurt Baker. Kan allemaal zo op de radio. Hoort ook allemaal op de radio. Zowel het werk van zijn iets meer punky pop band The Leftovers als zijn solowerk. Deze plaat zit op hetzelfde label dat recent ook die topplaat van The Connection uitbracht. Er doen ook leden van die band mee, net als iemand van the Riverdales. Liedjes die doen denken aan de tijd dat de middengolf radio nog bestond, de tijd van hits van bands als The Knack. En wie de eerste drie Costello platen in de kast heeft staan moet dit ook zeker even checken. Dit is de grote hit van de plaat wat ons betreft maar luister de plaat hier.


The Chills – silver bullets

 The Chills – silver bullets
Vijfde Chills lp. En dat na 19 jaar wachten. Het had zijn redenen. Spil Martin Phillips had problemen met depressies en drugs bijvoorbeeld. (‘After grappling with immobilizing depression in the late-'90s, he turned to heroin, and contracted hepatitis C after sharing a needle with a fellow user who carried the disease.’) Zo legendarisch als in den beginne, de tijd van Pink Frost, wordt het net niet maar het scheelt verrassend genoeg niet zo heel veel eigenlijk. Silver Bullets staat vol popsongs, met mooie twangy reverb op de sound. ‘The Chills always sounded very particular – spindly guitar lines atop organ-drenched backing, the whole thing slathered in reverb, with Phillips spilling out words on top – and Silver Bullets fits snugly into their sparse back catalogue', The Guardian. Hier een nummer.


Shadow In The Cracks – s/t

Shadow In The Cracks – s/t
Min of meer per ongeluk onstaan project van de twee broers Jim en Mike Blaha van Blind Shake (begin volgend jaar in Vera!). Een band die onder die naam al allerlei verschillende kanten op kan schieten maar dit voelde volgens de mannen toch weer net als iets anders. ‘Shadow in the Cracks “refers to the darker part of the dark,” explains Jim. ‘The album conjures a thickened Spacemen 3 or a far more menacing circa-90s Brian Jonestown Massacre. The driving rhythmic repetition of single kick-drum hits accented with Indian bells is the classic bare essence of psych and Krautrock minimalism.’ Het hangt eigenlijk precies tussen de wat psychrock kant van Blind Shake en hun surf project met Rocket From the Crypt’s John Reiss in. Hier een nummer. Op Goner Records.


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137