Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

The Jay Vons – The Word
We kenden deze band al middels een single op Daptone sublabel Wick Records. Maar hier zowaar een volledige lp van deze band uit Brooklyn, op het Spaanse La Castanya label. En dit is niet zomaar een bandje, The Jay Vons is min of meer de meest recente bezetting van Greg Cartwright’s Reigning Sound. Maar dan zonder hem dus. En met behoorlijk andere muziek. Eerdere singles zaten niet voor niks op een Daptone sublabel. The Jay Vons maken namelijk ‘blue eyed soul, vooral de ballades flink teruggrijpend op de soulsound van de eerste helft van de jaren zeventig. Zo nu en dan gaat het tempo iets omhoog, en jaagt er een ferm orgel doorheen en dan krijg je een lekkere dansvloer hit als Night (Was Stealing From The Sun). Maar de hele plaat is prima en er staat geen slecht nummer op. Wie vorig jaar die lp van the Sha La Das mooi vond, moet deze zeker even checken. Luister de hele plaat op bandcamp.

The Recalls - Feedback
Het Spaanse Bickerton label biedt zo langzamerhand onderdak aan een flinke lading Nederlandse bands, van The Kryng, The Tambles en Mooon tot zangeres Fleur. Maar ook deze knapen zitten op dat label. Chilenen zijn het. Maar ze schijnen te wonen in Duitsland. En ze hebben een prachtige plaat gemaakt. ‘A brain-melting and addictive collection of psyche/garage/pop tunes with krautrock tones’ aldus het label. Het eerste nummer is een echte kraker, die ons behoorlijk doet denken aan de Velvet Underground en waar alles in zit wat we mooi vinden. Een lekker doorstampende beat, lekker snerpende gitaren, verveelde vocalen. Als The Strokes anno nu nog eens met zo’n nummer zouden aankomen zou het als een sensatie ontvangen worden. Maar ook verder is dit een heerlijke plaat, met een sound die ergens tussen de Velvets, Jesus and Mary Chain en Mystery Lights in hangt. Luister de hele plaat op bandcamp.

Young Guv – Guv I/Guv II
Young Guv is de (power)pop outfit van Ben Cook van Fucked Up. Maakten al eerder een aantal prachtige platen (als Young Guv and the Scuzz) en hier is er weer eens eentje. Of eentje, twee maar liefst. Want dit is gelijk maar een dubbel lp. Grotendeels mooi tussen Lemonheads, Big Star, Teenage Fanclub in en ook nog met de nodige Byrds-achtige ingrediënten. Vooral Guv I is wat die hoek betreft behoorlijk stijlvast. Guv II gooit qua invloeden het net wat breder uit, met wat jaren '80 synthpop liedjes. Luister de plaat op bandcamp.

Fabienne Delsol – Four
Franse zangeres die al lange tijd verkeert in kringen rond Liam Watson van de befaamde Toe Rag studio. Dit is haar vierde plaat, negen jaar na de vorige. Opgenomen in die Toe Rag studio’s in London en met een kekke mix van Franse sixties pop en wat meer garage-achige dingetjes. Inclusief covers van nummers van the Human Beinz en Francoise HardyHier een eigen nummer en dat is een mooi hitje. Op Damaged Goods.

A Winged Victory for the Sullen – The Undivided Five
Met zo'n bandnaam en titels als Aqualung Motherfucker denk je misschien aan doom metal of andere extremiteiten, maar niets is minder waar. Het duo van A Winged Victory For The Sullen doet in modern klassiek en soundtrack muziek. Negen instrumentale stukken, met voornamelijk piano, strijkers en electronica. Kalm, gedragen, herfstig en geschikt voor elke zwaarmoedige film of docu. En betoverend mooi. Luister de plaat op bandcamp.