Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Shannon Shaw – Shannon in Nashville
Solo debuut van Shannon Shaw, U allen uiteraard bekend van Shannon & The Clams. Eerder dit jaar al paraat in deze rubriek met hun mooiste plaat tot nu toe, Onion. Ook die plaat werd geproduceerd door Dan ‘Black Keys’ Auerbach en die samenwerking beviel hem blijkbaar zo goed dat hij ook deze soloplaat van Shannon produceerde. De platen die Shannon met The Clams maakt bieden een fraaie waaier aan invloeden uit met name de jaren ’50 en ’60, vooral girlgroups en doowop. Op deze soloplaat duikt ze meer in wat we maar even soul noemen. En dan vooral wat we sinds Dusty Springfield ‘blue-eyed soul’ noemen. (denk Dusty’s lp Dusty in Memphis’) Want in die richting moet je het zoeken hier. ‘These nuggets would fit on any AM playlist from the golden age of girl groups in the early to mid ’60s.’  Dit alles opgenomen met een band waarin muzikanten zitten die ook met Elvis en Aretha Franklin opnamen. Hier een nummer waarin ze helemaal niet zo ver van de wereld van de Amy’s, Adele’s en Duffy’s af staat. Prachtig debuut.

The Love-Birds – in the lover’s corner
Band uit San Francisco met een prima debuut lp op Trouble in Mind. Jengelend orgeltje, jengelende gitaren en zoals bijna alles op Trouble in Mind een behoorlijk jaren ’60 sfeertje. Maar deze keer niet zozeer Velvet Underground als inspiratiebron maar meer bijvoorbeeld The Byrds. En Donovan. Qua vocalen dan. Deels geproduceerd door Kelley Stolz en gemastered door Teenage Fanclub’s Norman Blake. En als je iets recentere refereneties wil dan Byrds en VU, ook van die band heeft het af en toe wel wat weg. Luister hier het een en ander op bandcamp.


The Shifters – s/t
Future Folklore is een nieuw Frans label en ze beginnen met een aantal Australische bands zo te zien. Waaronder deze plaat van The Shifters, een band uit Melbourne. Verscheen in 2015 al op een snel uitverkocht geraakte cassette en nu voor het eerst op vinyl en dat is mooi en daarom ook hier vermeld. De meeste nummers hebben een lekker Fall sfeertje, vooral van de beginperiode Fall, en wil je het iets obscuurder hebben, het heeft ook wel iets van het zwalkende van Country Teasers soms (‘a kind broken lo-fi Country Teasers-achtige pop’ aldus het label zelf). Loom, diy-erig en op een tergende manier jengelend. Wij vinden dat mooi. Luister ‘m op bandcamp.

Lucy & The Rats – s/t
Niet revolutionair maar wel erg mooi plaatje van Lucy & The Rats. Een plaat waarvoor maar liefst drie labels nodig waren blijkbaar om ‘m uit te brengen, waaronder het Nederlandse Stardumb label. Dit is een Engelse band, met naast Lucy (die ooit in The Spazzys zat) een paar lui die ooit in punkband Johnny Throttle zaten, al is dat volstrekt niet te horen. Dit zit vooral in de powerpop hoek, met een paar uitstapjes richting surfpop. Grotendeels voorzien van een lekker twangy popgitaar soundje. Ergens tussen Pretenders en Blondie. Prima popplaat voor de zomer. Luister wat op haar bandcampKlinkt ook live nog eens bijzonder aanstekelijk dus kom maar op met dat kelderbarconcert.

Connections – foreign affairs
Lp nummer vijf van dit gezelschap uit Coliumbus, Ohio. En wederom raak wat ons betreft. De vorige platen (‘four fantastic albums of rough and tumble indie pop that called back to the genre’s ‘90s heyday when bands were molding the sound of classic rock into a new punk-inspired framework’, Paste) zaten op het kleinere Anyway label, deze zit op Trouble in Mind dus nu wellicht eindelijk iets meer aandacht. Zou volkomen terecht zijn want ook deze plaat staat weer vol met lekker nerveuze edoch catchy gitaarpop liedjes, die vrijwel altijd net genoeg lofi en diy uitstralen om te klinken als een hongerige beginnende band. Nummer als Isle Insane zijn gewoon hits. Met zo en dan precies op het juiste moment een lekker spetterend gemeen gitaarsolootje. ‘If anything, they sound more inspired and driven on this album, rewriting the code for glam, unplugged balladry and power pop.’ Aldus wederom Paste. Luister de plaat op bandcamp.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137