Ze komen uit Chicago, IL en hebben in totaal 3 keer op het VERA-podium gestaan, t.w. in 2004, 2005 en 2007. Elke keer in het kader van een Europese tour ter promotie van hun op dat moment laatste plaat. Daarnaast hebben ze in 2005 ook op het toen nog mede door VERA georganiseerde Metropolisfestival gestaan. The Ponys waren wat dat betreft een echte VERA-band.

Opgericht in 2001 door zanger/gitarist Jered Gummere, in eerste instantie samen met bassiste Melissa Elias. Later kwam daar drummer Nathan Jerde bij en weer later ook gitarist Ian Adams. In deze samenstelling namen ze hun eerste langspeelplaat “Laced With Romance” op met Jim Diamond aan de knoppen, welke plaat in 2003 verscheen op In The Red Records. Deze plaat bracht beperkt succes met zich mee, ondanks dat The Ponys veel tourden ter ondersteuning van de plaat. Zelfs zoveel dat het touren enkele bandleden eigenlijk te veel werd. Naast het vele touren zagen ze kans om in 2004, onder “productionele” leiding van Steve Albini , in minder dan een week hun tweede plaat “Celebration Castle” op te nemen. Deze kwam in 2005 eveneens op In The Red Records uit. Eind 2004 werd het vele touren Ian Adams daadwerkelijk te veel, en hij werd vervangen door Brian Case.

Celebration Castle” leverde al meer bekendheid op en mede als gevolg daarvan toonde Matador Records belangstelling voor The Ponys en tekenden ze bij dit label. Hiervoor werd in 2006 hun derde langspeelplaat “Turn The Lights Out” opgenomen, met productionele ondersteuning van John Agnello. Deze plaat werd begin 2007 daadwerkelijk uitgebracht. Ook deze plaat werd weer gepromoot met een uitgebreide tour die The Ponys, na 2004 en 2005, voor de derde keer op het VERA-podium bracht. De beelden die we jullie hierbij tonen betreffen dit concert.

Daarna werd het helaas stiller rondom The Ponys. Er kwam nog wel een EP uit in 2010 (“Deathbed + 4”), maar dat was het qua plaatwerk. Het lijkt erop dat ze formeel nog bestaan, maar ze treden zelden meer op. De laatste keer is augustus 2017 geweest ter ondersteuning van The Black Lips in hun woonplaats Chicago. Nieuw plaatwerk lijkt ook niet meer te verwachten. Wel hebben we Brain Case in 2012 nog in VERA gezien met de band Disappears.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.