Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Institute – Readjusting the Locks
Erg goeie nieuwe lp van Institute. Half Texaans, half uit New York momenteel. Minder experimenteel dan eerder werk en muzikaal in een iets bozer jaren ’70 punkrock jas gestoken (‘‘Readjusting the Locks strives to be economical, its 13 tracks clocking in at a tight 29 minutes. The band has seamlessly incorporated more ’77 rock n’ roll into their sound, some songs feeling like they could’ve been a Stiff Records single.’) maar de teksten handelen vooral over het heden waarin alle nare kanten van het kapitalisme en de domheid van de mens in het algemeen voor grote problemen zorgen. Leze de verklaring van zanger Moses Brown op hun bandcamp. ‘This album attempts to address the societal atmosphere in which his agita exists.‘ Maar je kunt dat ook allemaal negeren en deze plaat puur op muzikale gronden benaderen. Want die rockt namelijk als de spreekwoordelijke motherfucker dus. Luister op bandcamp. Op Sacred Bones.

The Kryng – So Many Girls
En ze werpen ze in razend tempo uit, in echt mid jaren ’60 tempo zeg maar. Want daar is alweer lp nummer drie van dit geweldige folk/garage/beat trio, deels uit Drenthe en met een verstekeling uit Rotterdam aan boord. Twaalf nieuwe liedjes van Mark Ten Hoor, unsung hero liedjesschrijver van uitzonderlijke klasse wat ons betreft, we blijven het zeggen. En wat we ook zeggen is dit: So Many Girls is de mooiste Kryng lp tot nu toe. Nog meer liedjes geörienteerd dan de vorige twee, wellicht net iets netter geproduceerd ook maar zo komen de liedjes nog beter uit. Het geweldige titelnummer kende je al van een single. Of neem dit geweldige nummer, een van onze favoriete nummers van het jaar tot nu toe. Maar net zo makkelijk spuugt The Kryng stampers als She’s My Baby uit. Onze favoriete Kryng lp tot nu toe. Deze keer op het Spaanse Bickerton label trouwens.Top of Form

Les Grys-Grys – s/t
Franse band die goed de tijd heeft genomen voor hun lp debuut. Acht jaar om precies te zijn. Nu is ie er eindelijk, en gelijk maar op twee labels tegelijk, Groovie Records uit Portugal en het Franse Head Records. Les Grys-Grys maakt rockende rhtyhm & blues sixtiesbeat met een flinke dosis psych & garage erdoor. Met invloeden van al Uw favorieten tussen Q ’65 en Pretty Things. Maar we gooien er net zo makkelijk namen als de Easy Beats en zelfs The Beatles tegenaan hoor. Voer voor liefhebbers van labels als Wick Records en Innovative Leisure. En van sixties beat met pophooks in het algemeen. Dit alles heerlijk helder geproduceerd door Liam Watson in zijn Toe Rag studio. Luister de plaat op bandcamp.

Ian Noe – Between the Country
Prachtig debuut van singer songriter Ian Noe uit Kentucky. Liedjes die doen denken aan het mooiste werk van John Prine. Opgenomen met Dave Cobb in Nashville. Alle liedjes zijn mooie schilderijtjes die klinken alsof ze zo uit de eerste helft van de jaren ’70 komen. Een debuut van een zanger waar we vermoedelijk wel het een en ander van gaan horen de komende tijd. Hier nog een mooie recensie. Hier een nummer. Hier nog eentje.

Bobby Oroza – This Love
Ze komen dus bij bosjes uit de lucht vallen, de nieuwe soulartiesten. Bobby Oroza is er ook weer zo eentje. Uit onverwachte hoek want Bobby komt uit Finland. ‘Frequent family parties at Bobby’s were thrown to the sounds of his parents record collection which was full of early jazz and blues, Motown, gospel hits, and doo-wops.’ En dat is te horen want Oroza weet aardig wat invloeden in zijn muziek te verwerken. Het klinkt wel heel erg jaren ’70 maar hij schuift een paar genres mooi door elkaar en dat maakt het extra mooi. Oroza scoorde in 2016 met het titelnummer een flinke culthit in ‘lowrider’- kringen, daar begint veel van dit spul blijkbaar. Maar ook de rest van plaat is erg mooi. Prachtige ballades en ook de meer uptemo nummers als Your Love is Too Cold hebben een lekker onderkoeld sfeertje. Luister op hele plaat op bandcamp.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137