Het lijkt me sterk, maar mocht het langs je heen zijn gegaan: het tofste festival van het jaar is Loose Ends, op zondag 23 juni op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord.

Ik weet niet of de line-up voor de gender-kritische muziekconsument politiekcorrect genoeg is, maar er staan grofweg alleen maar f*cking goeie bands op de poster. Als je tenminste niet vies bent van een portie (post)punk, garage en wave.

Het bijzondere is dat het leeuwendeel van de line-up van Nederlandse origine is. Dit festival is één groot bewijsstuk van hoe goed de Nederlandse underground momenteel is.

Als trouwe VERA-bezoeker wist je dat natuurlijk al, maar in de slagschaduw van Pip Blom heeft een trits boeiende bands de afgelopen jaren al naam gemaakt over de grens: The Homesick, Lewsberg, Mozes and the Firstborn, Canshaker Pi, Iguana Death Cult – en dan vergeet ik er nog een paar.

Een groeiend legioen Nederlandse bands met heel veel branie&brille, dat bovendien elke per maanden wordt verrijkt met wéér een nieuwe parel.

Je draait even een sjekkie en als je weer opkijkt hebben bands als Korfbal, Personal Trainer, Steve French, Real Farmer hun eigenwijze kop boven het maaiveld uitgestoken. Bands die zijn ontstaan uit kruisbestuivingen van eerder genoemde bands. Niet met het doel om carrière te maken, maar ontstaan uit pure scheppingsdrang en plezier. “Dat is ook zo mooi van deze generatie,” zegt Scram C Baby-zanger John Cees Smit, een van de godfathers van de nl-indie academy die je de 23ste ook ongetwijfeld zult tegenkomen – als fanboy.

De bands die de 23ste acte de présence geven zijn stuk voor stuk bands waar ik als ommelander met alle plezier tien kilometer door weer en wind fiets als ze in VERA zouden staan. Sterker nog, de meeste van de twintig bands hebben hier al ‘ns gespeeld! Al dan niet getipt door talentscout/platenverkoper Jan ‘Elpee’ Kooi. Het is best logisch dat VERA en Elpee werden gevraagd als host van het hoofdpodium.

Hoe dan ook: op Loose Ends krijg je al die bands op één dag voor de kiezen (daarover straks meer): dat scheelt echt heel veel kilometer fietsen.

Dit festival is dus ook een perfecte kans om een flinke inhaalslag te maken. Nu kan ik alsnog die bands zien die ik afgelopen jaren tot mijn spijt moest missen. Sleaford Mods, Fontaines DC, Metz, Iceage.

Bands die op een goede avond zomaar de VERA Poll kunnen winnen. Voor de buitenstaander: dat is zoiets als de hoofdprijs in de loterij winnen, maar dan belastingvrij.

Het enige frustrerende van Loose Ends is de krappe tijd waarin zoveel goede bands op drie podia worden gezet. Van 12.20 uur tot 23.00 uur krijg je twintig bands voor je kiezen.

Het is een herkenbaar probleem bij elk goed festival. Maar deze keer is het wel heel ernstig. Ik heb de blokkenschema’s nauwkeurig bestudeerd en zit nu met deze prangende vraag: wat nou als je niet kunt kiezen en ze alle twintig wil zien?!

Misschien kan de merchandise ook nog astronautenvoer, rugzakken met gekoeld bier en luiers voor volwassenen in het assortiment opnemen. En drugs waarvan je tijdelijk zo schizofreen wordt zodat je tegelijkertijd bij twee podia kunt zijn.

Ik snap dat overvolle programma ook wel, want waarschijnlijk is het ongeveer zo gegaan: ze hebben in het wilde weg bevriende bands gemaild en ge-appt: “wil je zondag de 23ste op ons nieuwe festival spelen?”

Slecht georganiseerd als de meeste muzikanten uit dit genre zijn reageerden ze aanvankelijk niet. Dus gingen er nog meer mailtjes en appjes de deur uit.

Tot het ging rondzingen wie er allemaal waren uitgenodigd en hebben al die bands zich alsnog en masse aangemeld. Al was het alleen maar om elkaar weer even te zien. En ook die buitenlandse bands willen tegenwoordig graag met die toffe Nederlandse scene worden geassocieerd.

Want je bent wel een grote oelewapper als je niet op het affiche wil staan van de nu al legendarische eerste editie. En je bent dat óók als je er niet als liefhebber probeert bij te zijn.

Ongeacht of je in Groningen woont. Er wordt hier in het noorden nog wel eens terecht opgemerkt dat de afstand Randstad-Groningen schijnbaar veel groter is dan vice versa. Laten wij dan even zien dat het een ritje van niks is. En het bier kon ook minder.

Maar goed, volgend jaar wel graag twee dagen of etmalen svp.

Ik zie je in Amsterdam-Noord.

Igor

>> Info & tickets: Loose Ends Festival