Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Where The Candybeetle Dwells v/a

Verzamel lp + mooi prentenboek. Het verhaal: Willem Kolvoort maakt als Snorkel al heel lang posters voor bands die in Vera optreden en nu heeft ie de rollen eens omgekeerd en bands gevraagd om nummers te maken bij zijn tekeningen. Louter handpicked Kolvoort favorieten, van internationale helden als Fred Cole (Dead Moon), Mark Lanegan en Calvin Johnson (K Records baas, Beat Happening en hier met Hive Dwellers) tot Nationale helden als Afterpartees (de originele versie van een nummer dat ook op hun lp staat) en traumahelikopter (nieuw nummer). Daarnaast ook nog Whipster, Meindert Talma, My Friend Television (met Barbara Stok) en Roald van Oosten (Caesar). Mooi project maar vooral ook een mooie plaat.

 

Khun Narin Electric Phin Band – s/t

Het begon allemaal met deze YouTube video die inmiddels al meer dan 330.000 maal bekeken is. Een Thaise straatband met een trio percussionisten, bas en een elektrisch versterkte phin (Thais dubbelloops snaarinstrument) gaat volledig los in een soort psychedelische freakout over een primitieve “soundsystem”. De video werd ook opgemerkt door de mensen van Innovative Leisure Records, label van oa Allah-Las, die naar Thailand trokken om de mannen op te nemen met professionele apparatuur. De resulterende plaat telt vier lange stukken instrumentale, heerlijk voortkabbelende Thaise psychedelica, niet eens zo ver verwijderd van Noord Afrikanen als Bombino en Tinariwen. Door invloedrijke platenzaak Aquarius in San Francisco uitgeroepen tot plaat van het jaar 2014.

 

Ex-Cult Cigarette Machine

Eigenlijk een lang uitgevallen e.p., de nieuwe plaat van deze punkrockers uit Memphis. Na platen op Memphis garage label Goner Records nu eentje op het label van John Dwyer (Thee Oh Sees), Castle Face. Een lekker botte vuige punkrockband, met een zanger die niet zozeer zingt maar zijn teksten lijkt uit te spugen terwijl ie zijn mond vol schuurpapier heeft of zo. Of glasscherven. Hier het geweldige titelnummer. ‘Sounds like it was recorded in a garage in 1978’ zegt iemand daar en in onze wereld is dat een compliment.

 

Twerps – Range Anxiety

Prachtige tweede lp van deze band uit Melbourne, Australië. Denigrerend wellicht ‘indie gitaarpop’ te noemen maar het is wel veel mooier dan deze omschrijving doet vermoeden. Melancholieke, beetje dromerige liedjes die afwisselend doen denken aan de derde Velvets lp, The Chills, Yo La Tengo, Go-Betweens, ingetogen Feelies en soms aan Nederlandse bands als Naive Set en Nouveau Velo. Veel mooie liedjes die zich per draaibeurt  meer openen en mooier en verslavender worden. Kreeg al een terechte vier sterren recensie in de Volkskrant. Heerlijke plaat, hoogtepunt dit nummer.

 

The Living Eyes Living Large

Tweede lp van deze Australiërs, gemastered door de in Vera kringen bijzonder gewaardeerde Mikey Young en geproduceerd door de zanger van Straight Arrows, een andere erg goeie Australische band. De leden dubbelen deels ook in bands als Ausmuteants (in mei in de Vera kelderbar!). Hier en daar een behoorlijk hoog Black Lips gehalte, luister maar naar dit nummer, maar net zo gemakkelijk hoor je  in sommige nummers bands als The Saints terug. Catchy garage met genoeg powerpop hooks om ook dat volk tevreden te stellen. Goeie plaat.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137