Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!


Iguana Death Cult - The First Stirrings Of Hideous Insect Life

Geweldige debuut plaat van deze band uit Rotterdam. Live hadden ze al een aardige naam opgebouwd maar het is ze gelukt om die energie ook goed op plaat vast te leggen. Wat heet, ruimschoots. Geweldige sound, prachtig open en ruimtelijk maar toch messcherp geproduceerd, goeie nummers en met een furieuze en opwindende sturm und drang drive. Een soort psychedelische garage, op dat gebied doen ze niet een klein beetje denken aan Thee Oh Sees, maar we zijn genegen te denken dat IDC betere nummers schrijft dan die band. In elk geval beter in de zin van toegankelijker en catchier en poppier. Beste plaat van 2017 tot nu toe wat ons betreft. Krijg hier een indruk van hoe opwindend dit alles klinkt. Bonuspunten voor het in eigen beheer uitbrengen van de plaat ook nog.


Buzzcocks - Time's Up

Buzzcocks - Time's Up

Kort geleden al een mooie reissue van de Spiral Scratch ep vanwege 40 jaar oud, de eerste Britse in eigen beheer uitgebrachte punksingle. Time’s Up was in eerste instantie een bootleg, al in 1979, maar is nu ook eindelijk legaal uitgebracht. En het is fantastisch. Het zijn de demo’s die Buzzcocks destijds, met Howard Devoto als zanger nog, opnamen om samen met Spiral Scratch de debuut lp te vormen. Maar Devoto ging er gelijk na Spiral Scratch uit en een flink deel van de nummers verscheen in andere versies op de echte debuutplaat, Another Music in a Different Kitchen. Maar dit zijn dus die demo’s. En die zijn veel rauwer en ‘meer punk’. Volgens de recensie op Julian Cope’s Head Heritage site is dit ‘not only the best record ever to bear the Buzzcocks' name, it is the most authentic, shambolic and thrilling LP of the entire first wave of punk and, just possibly, the finest unofficial album ever released by anybody, ever’. En daar is geen woord aan gelogen.

Luister de hele brut hier.


Chuck Prophet - Bobby Fuller Died For Your Sins

Chuck Prophet - Bobby Fuller Died For Your Sins

Wij zijn enorm fan van Bobby (‘I Fought The Law’) Fuller, hier het boek dat Miriam Linna’ van Norton Records over o.a. de mysterieuze dood van de man schreef, dus alleen daarom al leuk dat Chuck Prophet zijn nieuwe plaat deze titel heeft meegegeven. Maar ook verder een behoorlijk goeie plaat van ex-Green On Red man Chuck Prophet, die hier zijn innerlijke garagebeest aardig los laat. Record Collector: ‘His band are clearly energised, producing garage rock with a clean sophistication. The opening title track evokes Abba, Lou Reed and Television. In The Mausoleum (For Alan Vega) sets up a lovely Suicide riff to allow Prophet’s part-Richman, part-Reed voice full flow.’ Hier het titelnummer, met aardig muzikaal ‘I Fought The Law’- knikje. En hier ons favoriete nummer, waarop Prophet eer betoont aan Suicide man Alan Vega.


Tim Darcy - Saturday Night

Tim Darcy - Saturday Night

Tim Darcy is van Ought en heeft een solo plaat gemaakt die ons grotendeels goed bevalt. Soms is het net Lou Reed en de Velvet Underground, soms is het net Postcard-periode Orange Juice/ Edwyn Collins. Naarmate de plaat vordert wordt ie wat vreemder maar dat maakt em eigenlijk alleen maar intrigerender. Leuke verrassing. Op Jagjaguwar.


Lookapony - Ha!-Satan

Lookapony – Ha!-Satan

Debuut lp van band uit Eindhoven. Kort geleden nog te zien in de Vera kelderbar. Een aardig potje garagerock met allerlei knipogen naar allerlei genregenoten. Echte knallers van hits ontbreken nog een klein beetje maar nummers als Bored Lonely hadden bij wijze van spreken ook van Together Pangea kunnen zijn. Het is allemaal net iets poppier dan die band. Mooi geproduceerd ook door Raven Aartsen, drummer van Mozes and the Firstborn. Luister de plaat op Spotify.


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137