Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Lewsberg – s/t
Er ging al een aardige buzz rond voorafgaand aan de release van deze lp. En nu de plaat uit is blijkt dat behoorlijk terecht. Na een in eigen beheer uitgebrachte single is dit de ook in eigen beheer uitgebrachte debuut lp van Lewsberg uit Rotterdam. Mooi loom gespeelde lekker krassende frutsels die door de eerder gesproken dan gezongen vocalen de sfeer oproepen van sommige Velvet Underground nummers. Heel af en toe wordt er even de bocht uit gegierd maar een flink deel van de plaat speelt de band met de handrem erop. En toch is het razend spannend. Met vocale bijdragen van lokale Rotterdamse dichters voor fijne couleur locale en gemastered door meester Master Mikey Young. Hier een heel mooi nummer op hun bandcamp. En deze is ook prachtig.

Nest Egg – nothingness is not a curse
Mooie plaat van Nest Egg uit Asheville, North Carolina. Dit is hun tweede lp en zit op Fuzz Club. Van die lekker repeterende groovende droney ‘minimalistic kraut-punk jams’ voor liefhebbers van bands als Moon Duo en Föllakzoid. ‘A free-fall down a rabbit-hole of cosmic repetition, tripped-out drones, swirling analogue synths and cacophonous guitars; the driving krautrock gusto never letting loose for a second.’ Mooi gezegd. En het klopt ook nog allemaal. Klinkt erg lekker. Luister op bandcamp.

Joshua Hedley – mr jukebox
Net als bij de groten uit het genre en net als op Daniel Romano’s Come Cry With Me hoes zal het aan het pak van Joshua Hedley niet liggen. Hedley is een countryzanger uit Nashville met een plaat op Jack White’s Third Man label. Klinkt ook als klassieke old school country en staat volledige in de traditie van lui als George Jones. ‘Nine originals that could have been written yesterday or 50 years ago. This sound is so authentic that it seems like he went to sleep in 1963 and just woke up.’ En wat ons betreft is daar helemaal niks mis mee. Mooi countryspul. Hier het titelnummer op YT.

Archie and the Bunkers – songs from the lodge
De singles verschenen de afgelopen tijd op labels als Norton Records en In The Red, eentje met Damned-covers, maar hun nieuwe plaat zit net als de eerste weer op Dirty Water. Twee broertjes uit Cleveland, Ohio op respectievelijk orgel en drums en het werkt als een tierelier. Dat konden we vorig jaar zelf zien in Vera natuurlijk. Op deze nieuwe plaat grotendeels aardig rockend werk maar hun grootste vooruitgang boeken ze in de manier waarop ze steeds sterkere melodietjes verzinnen in de net iets minder snelle nummers. Ze deden dat al op hun single voor Norton, het geweldige The Traveller, en hier is dat goed te horen in het nummer Laura bijvoorbeeld. De zingende broer, we kunnen nooit onthouden wie wie is, gaat ook steeds beter zingen. Ook mooi. En ze zijn nog zo jong hè. Luister hier nog wat van de plaat.

Ltd - Louder Than Death
Lekker mini elpeetje op In The Red van dit gezelschap, een soort van ‘supergroup’. We hebben King Khan, we hebben twee leden van The Spits, inclusief de zanger, en we hebben Drew Owen van de geweldige Sick Thoughts. Een stel behoorlijk Ramones-achtige nummers, maar dan in shitfi geluidskwaliteit, en een paar wat meer freaky en psychy lofi shitpunkers, waar we ook Khan’s dochter Saba Lou nog ergens horen. En op een nummer als Gesichter der Jesus Lieber klinken ze bijna als de allereerste opnames van The Misfits. Luister op bandcamp.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137