Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

The Resonars – No Exit
Matt Rendon uit Tucson, Arizona is zo’n mannetje dat niet stil kan zitten. Hij speelt in meerdere bands en produceert ook nog wel eens wat. Maar het liefst horen we hem met zijn eigen band The Resonars. Nou ja band, doorgaans speelde Rendon de Resonars platen in zijn eentje vol. Deze keer is hij wel met een band de studio ingegaan en het levert de beste Resonars plaat tot nu toe op. En dit is al de zevende Resonars lp en zit na platen op Get Hip en Burger Records op Trouble in Mind, ook niet slecht voor de exposure. En No Exit is dus geweldig. Popliedjes om je vingers bij af te likken, klaterende drums die aan The Who doen denken en vocalen die herinneringen aan The Hollies oproepen.. Bijna elk nummer zou een single kunnen zijn en zou in de jaren ’60 blind aangeschaft zijn door fans  van The Who en The Hollies. Topper. Luister maar op bandcamp.

Reigning Sound – Abdication … For Your Love
Het verhaal is inmiddels wel bekend. In 2011 vroeg een automerk Greg Cartwright om een plaat te maken die zij gratis ter promotie konden uitdelen. Cartwright toog naar Nashville, waar Black Key Dan Auerbach toch net een nieuwe studio had en wel wat wilde proberen. En Abdication was het resultaat. Het grootste deel van de gratis weggegeven oplage bleef uiteraard in Amerika hangen. Maar nu is Merge Records zo vriendelijk de plaat eindelijk een reguliere release te geven. En terecht want Abdication is natuurlijk veel te goed om slechts als gratis weggeefding te fungeren. Wat ons betreft is Abdication alleen al vanwege dat geweldige orgel in openingstrack Lyin’ Girl de moeite waard. Sowieso lekker veel orgel op deze plaat. En de rest van de nummers past ook prima tussen al die andere geweldige nummers die de beste liedjesschrijver van deze eeuw tot nu toe heeft geschreven. Luister de hele plaat op bandcamp.

The Heck – Who? The Heck!!!
Erg geslaagde debuut lp van deze Drentse garagerockers, op het Engelse Dirty Water label. De eerste honderd exemplaren werden in het kader van RSD19 verkocht maar de plaat is nu ook regulier uitgebracht. Honderd stuks op zwart vinyl en vijftig gekleurd. Tot zover de statistieken. En belangrijker, de muziek: goeie rauwe sixties garagepunk, met vuig door Henri ‘Keefmen’ uitgespogen vocalen en een stel prima composities ook nog, misschien wel een paar van zijn sterkste tot nu toe. Neem de ijzersterke openingstrack Waiting In Line. Of neem het licht Outsider-esque Love That’s Gone. Lees hier het enthousiaste verhaal van dekettingzaag. En luister de hele plaat hier op bandcamp.

Arre! Arre! – Tell Me About Them
Heerlijk garagesurfpunk plaatje van vier meiden uit Malmö, Zweden. Stampt er behoorlijk furieus op los en toch retetoegankelijk. ‘Showcasing the band’s unique brand of feminist rock ’n’ roll, with influences from surf, garage rock and punk’. Op PNKSLM Records. Kelderbarmateriaal. Luister wat op bandcamp.

Steve Adamyk Band – Paradise
Canadese punk/powerpop band, één van de betere bands in dit genre op deze aardkloot. Net als de vorige vier ook deze, hun zesde, weer op Dirtnap dus dan weet je doorgaans wel wat je ongeveeer voor de kiezen krijgt. Opgepunkte popsongs met goeie hooks. De band dreigde een paar jaar geleden het bijltje erbij neer te gooien maar heeft dat gelukkig niet gedaan want het lijkt wel alsof ze er op Paradise met hernieuwde energie inkletsen. Net iets fellere powersound dan voorheen en daarom misschien wel de beste Steve Adamyk plaat tot nu toe. Goeie nummers ook. Bevat een cover van een Incredible Kidda Band nummer. Luister de hele plaat op bandcamp.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137