The Drones werden opgericht in 1997 in Perth, West Australië, door zanger/gitarist Gareth Liddiard en bassist Rui Perrera. Andere leden waren toen Warren Hall op drums en James McCann op gitaar. Mede omdat de leden ook actief waren in andere bands, waaronder alle 4 in The Gutterville Splendour Six, traden ze niet echt veel op en maakten ze ook nog geen grote impact.

In 2000 verhuisden Liddiard en Perrera naar het oosten van Australie (Melbourne), wat tot het vertrek van Hall en McCann leidde. Perrera ging over op leadgitaar en nieuwe leden waren Brendan Humphries op bas (was ook lid van The Gutterville Splendour Six) en Christian Strybosch op drums. Nadat in 2002 Humphries weer terugkeerde naar Perth, nam Fiona Kitschin de baspositie over, en in deze bezetting namen The Drones hun eerste langspeelplaat “Here Come The Lies” op. Voorjaar 2003 ondernam de band een korte tour naar de USA en Europa, met als belangrijkste stops Austin (SXSW), New York en Groningen. In het kader van deze tour stond The Drones op 27 maart 2003 voor het eerst op het VERA-podium. The Drones zijn daarna nog 2 keer teruggekomen naar VERA, de eerste keer op 22 september 2005 op de avond ter viering van het 10-jarig bestaan van Grünnen Rocks, en vervolgens op 28 oktober 2009. Van dit laatste optreden presenteren we jullie nu een selectie in het kader van een nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”. In beide gevallen met als vaste kern Gareth Liddiard (gitaar/zang) en Fiona Kitschin (bas/zang).

In 2016 bracht de band hun zesde en (tot nu toe?) laatste reguliere studioplaat “Feelin’ Kinda Free” uit. Deze plaat was hun eerste plaat die op hun eigen label Tropical Fuck Storm Records verscheen. Nadat de band in 2016 nog getourd heeft ter ondersteuning van deze plaat, gaven ze in december 2016 hun laatste optreden, waarna The Drones een pauze inlastten, die in ieder geval tot nu toe voortduurt, en waarvan onzeker is of ze deze pauze nog zullen beëindigen. Dit vooral omdat in 2017 Gareth Liddiard (gitaar/zang) en Fiona Kitschin (bas/zang) samen met Erica Dunn (gitaar/toetsen/zang) en Lauren Hammel (drums) de band Tropical Fuck Storm hebben opgericht. Een band die qua sound zeker de nodige referenties met The Drones kent (intens, bij tijden ongemakkelijk, vooral het trekkende en schurende gitaargeluid van Gareth Libbiard). Tropical Fuck Storm brengt in 2018 hun eerste langspeelplaat “A Laughing Death In Meatspace” uit, en ook zij staan in het jaar na het uitbrengen van hun eerste plaat op het VERA-podium, t.w. op 23 mei 2019.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.