Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!


Thigh Master – Now for Example
Tweede lp van deze Aussies, uit Brisbane. Deze op Goner Records, maar had ook best op Trouble in Mind kunnen zitten. Erg goeie plaat en nog beter dan het debuut. Perfect in de geschiedenis van indie jangle bands als The Chills en The Clean en andere Flying Nun bands. De gitaren rommelen er grotendeels lekker op los. Luister de plaat op bandcamp.


Aquarian Blood – A Love That Leads to War
Echtpaar uit Memphis, hij met sporen in Ex-Cult, zij in NOTS, met hun tweede lp op Goner Records. Het debuut was een behoorlijke chaospunk plaat maar toen een van de bandleden een tijdje uit de running was, werd deze tweede plaat geboren en deze is akoestisch. Hele andere koek dus. En wat ons betreft een stuk mooier ook. Deze liedjes zijn geworteld in de folk en country. ‘RIYL: Syd Barrett, Roky Erickson, Skip Spence, Lower Plenty, Damon and Naomi, John Fahey, early-70s Richard and Linda Thompson, and anything good that came out of the most unfortunately-named “Freak-folk” and “New Weird America” early-century moments.’ Dit alles volgens Goner zelf.  Luister de plaat op bandcamp.


Bodega – Shiny New Model
Officieel een mini lp maar een van de zeven nummers duurt erg lang dus we hebben het hier wel over een mini lp met de lengte van een volledig plaat. En een behoorlijk goeie plaat ook. Iets minder opgefokt dan Endless Scroll misschien, en iets minder Parquet Courts en iets meer vroege REM soms, al had No Vanguard Revival ook net zo goed van PC kunnen zijn (en beter dan welk nummer dan ook op de laatste plaat van die band) en had Domesticated Animal van de B-52’s/ ESG  kunnen zijn. Luister de plaat op bandcamp.


The Sweet Release of Death – The Blissful Joy of Living
De laaiend enthousiaste recensies vlogen The Sweet Release of Death om de oren naar aanleiding van deze mini lp met zes nummers. Van de Volkskrant bijvoorbeeld : “Meer tijd dan één kant heeft The Sweet Release of Death  niet nodig om je omver te blazen met zijn ongrijpbare gitaarnoise uit de Sonic Youth-school, maar dan wel met dreigend overhellende gitaarmuren eromheen: shoegaze van het even genadeloze als dromerige soort.’ Derde plaat van deze band uit Rotterdam. Op Subroutine Records, betrouwbare leverancier van kwaliteitsplaten. Luister de plaat op bandcamp.


LTD/ Louder Than Death – Stop und Fick Dich!
Er was al een mini lp op In The Red maar die vonden we maar half geslaagd en was ook nog met Drew Owen van Sick Thoughts in de gelederen. Hier een volledige lp, wederom op In The Red. En nu zonder Drew Owen in de gelederen. Maar met leden van The Spits en Magnetix. En natuurlijk King Khan, want dit is vooral zijn (punkrock) band. En deze lp is een stuk geslaagder dan die mini lp. Hitjes als deze bijvoorbeeld. Mindless entertainment gedurende de gehele lengte.