sterren komen sterren gaan alleen Elvis blijft bestaan”. Waarschijnlijk kennen vele VERA-bezoekers deze zin wel, afkomstig uit het nummer “Mia” van de Gentse band Gorki, onder aanvoering van zanger/gitarist Luc de Vos. Het nummer komt van een van de mooiste Nederlandstalige platen aller tijden, t.w. de debuutplaat van Gorki, genaamd “Gorky”. Ook  is het nummer uitgebracht als b-kant van de single “Soms vraagt een mens zich af”. Maar inmiddels kan “Mia” wel als het meest tijdloze Gorki-nummer worden gekenmerkt, mede tot uiting komend in jaarlijks een hoge positie in de  “De tijdloze 100” van Studio Brussel.

De band Gorki werd in 1989 opgericht als Gorky en wijzigde deze in 2003 naar Gorki. Hun eerste plaat “Gorky” kwam uit in 1992. Mede dankzij tijdloze nummers als “Anja”, “Mia”, “Lieve Kleine Piranha” etc. leverde deze plaat de band en Luc de Vos een bekende status op in België. Dit itt Nederland, dat altijd wat achter is gebleven in de erkenning van Gorki.

De band heeft in de periode van zijn bestaan (noodlottig geëindigd door het overlijden van Luc de Vos op 29 november 2014, slechts 52 jaar oud) de nodige platen uitgebracht, maar pas na het uitbrengen van “Eindelijk vakantie!”, hun zesde reguliere LP, kwamen ze in 2001 voor het eerst naar Groningen voor een optreden op Noorderzon (Spiegeltent). Daarna bleef het weer lang stil, totdat Pepr in 2011 toesloeg en Gorki in het kader van hun tour ter promotie van hun toenmalige plaat “Research & Development” eindelijk naar VERA haalde. Zo presenteerden zij op 15 september 2011 in VERA een prachtige doorsnede van hun werk tot dat moment voor slechts 93 betalende bezoekers, resulterend in een 35e plek in de jaarlijkse VERA-poll.

Gorki zelf heeft van de reis naar Groningen/VERA een clip gemaakt bij het nummer “Iedereen Plukt de Dag” van de plaat “Research & Development”. Deze is nog terug te vinden op You Tube:

en ook op de officiële bandwebsite:  www.gorki.be.

Achteraf bleek “Research & Development “de laatste reguliere plaat van Gorki te zijn. In 2012 kwam nog wel de verzamelaar “Anja Loves Ninja: 35 singles & een B-kant” uit, (een prachtige bloemlezing voor iedereen die de band nog niet kent en nu geïnteresseerd is geraakt), maar het overlijden van Luc de Vos heeft een vroegtijdig einde voor de band Gorki betekend.

In Nederland heeft dit niet heel veel aandacht gekregen (hoewel: onze eigen Igor Wijnker heeft er in het kader van “Igor schrijft”  een uitgebreid stuk aan gewijd op de VERA-website (hier terug te vinden: https://www.vera-groningen.nl/news/luc-de-vos/), maar in België, en dan vooral Vlaanderen, was dit groot nieuws. Ter indicatie: Leon Verdonschot opent  zijn boek over de reconstructie van het leven van Luc de Vos “Vos: het leven van Luc de Vosals volgt

“Het was nieuwslezeres Martine Tanghe van de VRT die het Vlaanderen vertelde. En haar stem, gewend om het meest vreselijke en verdrietige nieuws aan het volk mee te delen, brak.

   Luc de Vos. Gorki. Gent. Tweeënvijftig. Overleden. In zijn werkappartement, om de hoek bij zijn huis.”

Om de herinnering aan deze prachtige muzikant, maar ook schrijver, columnist en televisiepersoonlijkheid, levend te houden, en omdat Gorki op 15 september 2011 een prachtig optreden gaf in VERA, presenteren we jullie nu, 5 jaar na het droevige overlijden van Luc de Vos, een selectie uit dit concert met uiteraard ook “Mia”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.


Dit videoproject van Teus Druyff is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.