Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

 

Paul Collins – Feel the Noise

Powerpop legende Paul Collins met een nieuwe plaat, geproduceerd door Detroit producer Jim Diamond (bekend van oa de eerste twee White Stripes platen en van bvb The Dirtbombs). Collins was één van de Nerves (‘Hangin on the telephone’) en natuurlijk van Paul Collins’s Beat. Zijn nieuwe soloplaat is een heerlijke popplaat met een flink stel mooie liedjes. Van het soort zoals ooit op de eerste Knack lp. Dit zouden ze de hele dag op de radio moeten draaien. Paul zelf: “Feel the Noise is a simple straight ahead rock ‘n’ roll album, as anyone who knows me knows I try my best to serve up tasty power pop songs”. Dit is De Hit. En je kunt 'm hier in zijn geheel luisteren.

 

The Achtungs – Full of Hate

Erg goeie Killed By Death-stijl punkrock door een Finse band. Rauw en smerig. Punkrock zoals punkrock moet klinken. Lekkere rifforama, zanger met schuurpapier op de stem en gitaren als prikkeldraad. Doet hier en daar wel wat denken aan The Reatards, waar Jay Reatard zijn carrière begon. Op het Going Underground label uit Bakersfield, Ca. Luister de hele plaat hier. Oplage 300 stuks, alleen vinyl. (hellupie! Deze totale killer single met dezelfde titel staat dus niet op de lp...)

 

Kurt Baker - Brand New B-Sides

Baker maakte met zijn band The Leftovers een stel erg goeie punky powerpop platen, On the Move uit 2007 is zelfs een klassieker in het genre vinden wij. Maar hij maakt al een tijdje muziek onder zijn eigen naam. Goeie seventies radiopop ergens tussen The Cars en The Rubinoos, die af en toe gevaarlijk leentjebuur speelt bij nummers die je al kent van andere artiesten. Zijn eerste plaat heette Brand New Beat maar tijdens de opnames namen ze nog veel meer nummers op en die staan op deze plaat. Eigen werk maar ook een geinige cover zoals deze. Net Thin Lizzy. Luister de hele plaat hier.

 

Reverse Cowgirls – Bucking

Zeer geslaagde debuut lp van dit Groningse hellbilly trio. Een ex-Monroe op staande bas, een ex-Sixty-Niner op diverse instrumenten en ex-Loud Squirt en ‘unsung hero van de Groningse muziekscène’ Joost Dijkema op van alles en nog wat. Half hillbilly bluegrass on speed maar ook half meer ingetogen en melancholieke swampy country folk. Zeer aangename verrassing deze lp. Een voorbeeld van de meer ingetogen kant, een voorbeeld van de meer uitgelaten kant.

 

Connections - Into Sixes

Fantastische derde plaat van deze band uit Ohio, met bandleden die ook in Times New Viking zitten. Voor bijna elk nummer zou Guided By Voices’ Robert Pollard een moord plegen. Gruizige popsongs die je na twee keer draaien niet meer uit je kop krijgt. De eerste twee lp’s waren ook behoorlijk goed maar deze vinden wij nog mooier. Nog net iets betere nummers. Hier één van de monster hits, Beat The Sky. Hier nog eentje. Totaal 13 potentiële hits.  Alleen op vinyl.

 

Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137