Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Royal Headache – High
Het debuut van Royal Headache was zo’n sensatie vier jaar geleden dat we bijna niet durfden te luisteren naar de opvolger. De verrassing van het debuut is iets weg natuurlijk maar de nummers zijn minstens zo goed en die stem van Shogun is even indrukwekkend. Een ‘punkzanger’ met een soulstem. Doet bij vlagen eigenlijk wel denken aan the Jam ('I Need You' bijvoorbeeld) maar dan met Australische flair. Maar denk ook heel veel Small Faces. Want Royal Headache is eigenlijk een soort garagemod band. Vijf van de vijf sterren van The Guardian (‘soul-punk magic from Sydney heartbreakers’) Luister hier de hele plaat. Vanaf het moment dat Shogun ‘Take it away’ roept in het eerste nummer, dat is na ongeveer 1.40, grijpt ie je bij de strot en die laat hij de rest van de plaat niet meer los wat ons betreft. Fantastische plaat en potentiële plaat van het jaar.


Yo La Tengo – Stuff Like That There
Wij zijn al decennia lang fan van YLT. Begin jaren ’90 maakten ze een prachtige plaat met alleen maar covers, Fakebook, en die hebben we destijds helemaal grijs gedraaid. Stuff Like That There is een soort vervolg op die plaat. Covers en frisse versies van hun eigen nummers. Plus twee nieuwe nummers. Alle nummers prachtig ingetogen en breekbaar. Het werk varieert van nummers van The Cure (fluisterend gezongen door Georgia Hubley) tot Great Plains, van Sun Ra tot Lovin’ Spoonful. Hier nog een nummer, oorspronkelijk van een band die Special Pillow heet. Prachtige plaat van een unieke band, al bijna dertig jaar lang.


Barrence Whitfield & the Savages - Under the Savage Sky
Wilde rhythm & blues rocker Whitfield uit Boston maakt al ook decennia platen, doorgaans meer dan prima. Regelmatig werd ie begeleidt door leden van The Lyres. En ook hier doet Lyres gitarist Peter Greenberg mee, sterker, hij produceerde de plaat ook. ‘With the raw vocals, thick and nasty guitar tones, and preternaturally locked-in rhythm section, Under the Savage Sky might be the most soulful punk record—or perhaps the most punk soul record— you’ve ever heard’. Knettert lekker op zijn Sonics de speakers uit. Luister hier twee nummers. Gestoken in een mooie Saul Bass-stijl hoes. Op Bloodshot Records.


Ultimate Painting - Green Lanes
Eindelijk uit,  de tweede Ultimate Painting lp, op Trouble in Mind. Ze veroverden eerder dit jaar al de Vera kelderbar, voor veel te weinig mensen uiteraard. We vonden het debuut al erg mooi maar deze gaat daar wat ons betreft ruimschoots overheen. Qua sfeer en nummers betreft flink gebaseerd op de derde Velvet Underground lp, de minst opzienbarende in eerste instantie maar misschien uiteindelijk wel de meest invloedrijke, en dat vermengd met nummers die aan het mooiste van Teenage Fanclub doen denken. Prachtige ingetogen popliedjes . Een plaat die je in zijn geheel een paar keer rustig over je heen moet laten komen, althans dat was onze ervaring. En daarna waren wij in elk geval volledig verkocht. Hier en hier nummers.


Deaf Wish – Pain
Meer Aussies! Weer geproduceerd door Mikey Young. De nieuwe Titus Andronicus moge dan een rockopera zijn, dat is deze in zekere zin ook. Maar dan eentje die aanmerkelijk harder aankomt. ‘In some ways, Pain can be considered a 30-minute history lesson of the last 40 years of proto-punk, punk, and alternative rock music.’ Lekker hard en smerig en vuig en distorted. Grotendeels lekker radio onvriendelijk ook. Op Sub Pop, waar ze inmiddels ook doorhebben dat er momenteel in Australië van alles broeit en bloeit. Hier en hier nummers.


Elpee
Oosterstraat 24-1
050 3135137