Elke maand bespreekt Jan van platenzaak Elpee de nieuwste en beste releases. Laat je leiden en hou de Vera site in de gaten. Wie weet komt een van de favorieten nog eens live langs!

Dehd - Water
Prima pop lp van een band uit Chicago. De beste nummers zijn voorzien van die lekkere, beetje valse en surfy gitaartwang die Black Lips soms ook hadden. En de rest jengelt er ook lekker loom en lui op los. Niks revolutionairs allemaal maar verdomd lekkere en catchy en verslavende liedjes grotendeels. In betere radiotijden had deze band best een stel top 40 hits kunnen scoren. ‘Wiggling guitar licks and the lazy rhythms of McGrady's stand-up drum kit. Dizzy days and desert nights are the stuff dreams are made of, as are the musical recordings Dehd have assembled.’ Luister de plaat op bandcamp.

Blanck Mass – Animated Violence Mild
Intrigerende vierde plaat van Benjamin John Power, een van de Schotse Fuck Buttons knapen. ‘Industrial dance music’ lazen we ergens en dat dekt de lading wel aardig. Agressief ondertoontje grotendeels en daar is ook alle reden toe natuurlijk. In het verleden maakte Power nog wel iets ambient-achtigs maar dit is een heftige mix van industrial,  kraut en metal. De vocalen zijn soms bijna metal, de stomende synthbeats lijken regelmatig uit de dance te komen en de doordreundende grooves uit de krautrock. Gelukkig zijn er flinke lappen melodie doorheen gevlochten en dat maakt het voor in elk geval bijzonder. ‘Relentless walls of sound being built around a modern industrial dream.’ Op Sacred Bones. Luister in elk geval eens dit nummer.

Deadbeat Beat – How Far
De eerste plaat van deze band uit Detroit ging onze neus voorbij maar de opvolger gelukkig niet. Prachtige plaat van een band met Alex Glendering, die kennen we van Tyvek, samen met o.a. Maria Nuccilli, en die drumde dan weer in een van onze andere favoriete bands van de laatste 25 jaar, Outrageous Cherry. En op die laatste band lijkt het soms ook behoorlijk en dan zijn wij dus verkocht. Catchy beat & pop liedjes met een goede knik naar de betere jaren ’60 radiopop, een klein vleugje psychpop en nog wat fris en fruitige ingrediënten erdoor en hoppa, bob’s your uncle. Luister de plaat op bandcamp.

Föllakzoid – I
Alhoewel de titel anders doet vermoeden is dit de vierde Föllakzoid plaat. Wederom op Sacred Bones. Vier lekker lange en dubby drones, op de dubbel lp eentje per kant. ‘Unlike past Föllakzoid records, that were done in single takes with the full band, this record took three months to construct out of more than 60 separate stems – guitars, bass, drums, synthesizers, and vocals, all recorded in isolation. Producer Atom TM, who was not present for recording, was then asked to re-organize the four sequences of stems without any length, structural restrictions or guidelines. Those sequences ultimately became the four long tracks that appear on I.’ Luister op bandcamp.

Possible Humans – Everybody Split
Band uit Melbourne met een lp die in eerste instantie in een oplage van 200 stuks uitkwam op het label van de drummer van Twerps. Die persing verkocht snel uit en nu Trouble in Mind to the rescue, zeker voor de rest van de wereld. Veel platen op Trouble in Mind hebben lijntjes naar de Velvet Underground lopen maar Possible Humans zocht de inspiratie iets recenter. ‘The album’s nine tracks jangle and clang with that urgent, nervous energy felt in some of the best DIY/underground rock from the past three decades, R.E.M., Guided By Voices, Feelies et al’ zegt TiM zelf. Luister naar het eerste nummer en dan met name de gitaren en ja, dan hoor je inderdaad wel wat Feelies terug.

Elpee
Oosterstraat 45
050 3135137