Photo: ©Rutger Hocks

Het was de dag na de verwoestende overwinning op Spanje en ik had de indruk dat half Nederland brak was. Overdag was het al lekker rustig op straat, maar vanavond sloeg alles, er waren feestjes elders, mensen op vakantie, er was een RUG ding in de stad, en-zo-voorts. Dat betekende dat ons zeven man sterke downstage clubje was gereduceerd tot ... ikzelf. Waardoor ik goede vriend, Zienema medewerker en allround krullenbol Martijn als assistent heb gevraagd om wat hand en spandiensten te verrichten. Gewillig als ie is hebben we nog een prima avond gehad dacht ik zo.

Nadat we een verdwaalde Veraan van ergens in de 60 hebben moeten vertellen dat het reünisten feest de nacht ervoor was kwam Novack wat brak van het feestje de nacht ervoor, maar lekker op tijd uit Utrecht/Amsterdam. Stuk voor stuk kelderbar veteranen, mensen die hier al meerdere malen gespeeld hebben en dat betekent dus dat zij snappen dat je met vier zangers, piano, viool, drumpads en een batterij aan gitaren lekker uitgebreid moet soundchecken. Nadat de band wat had gegeten, de soundcheck achter de rug was en terwijl het WK voetbalgeweld op tv doordreunde begonnen ze voor een ietwat rustige kelderbar. Trouwens mooi om te zien dat voetbalhooligans ook gewoon in indiefolk bands spelen.

De zes mannen weten heel goed waar ze mee bezig zijn, met hun moderne versie van folk en indie. Mijn referentiekader is niet zo heel sterk in dit muziekgebied, maar ik moest aan Wilco en Destroyer denken, wat Broken Social Scene hier en daar. Wat ze meer maakt dan band-die-me-doen-denken-aan-x-en-y waren de stukken van de eenmans blazerssectie, de man met Sense Field shirt die afwisselend bugel en trompet speelde. Ik heb dan wel een ijskoud punk hart maar ik word gewoon erg weeïg van een melancholische blazerspartij. Wie niet? (of nouja) Erg fijn. Helaas dus wel een rustige avond, jammer want dit is een klasse band. De band verdient het om voor een groter publiek te spelen, maar het publiek dat er was bleef staan en vond het goed.

Drummer Wubbo staat hier binnenkort weer in de kelderbar (!!) met Klarälven op de Eyes Wide Shut avond, georganiseerd door onze stagiair Rosan. Check het hier: http://www.www.vera-groningen.nl/agenda/mainstage/eyes-wide-shut |THOMAS