Wie bij het horen van de naam 'Explore the North' ook al in zijn geheugen begon te graven waar hij zijn wintermuts ook alweer had opgeborgen, kan bij deze meteen stoppen en wat leukers gaan doen (zoals dit stukje verder uitlezen). Explore the North is namelijk allerminst een poolexpeditie, maar des te meer een nieuw multidisciplinair festival dat dit jaar voor het eerst plaats zal vinden in het centrum van Leeuwarden. Een nieuw festival moedigen we natuurlijk altijd aan, zeker als het stimuleren van nieuwe culturele activiteiten een van de grote motivaties is.

Veel mooier dan hoe de organisatie het zelf verwoordt op de website kan ik het niet, dus bij deze een schaamteloze quote:

 

'Met een onderscheidende programmering wil Explore the North muziek en literatuur niet naast elkaar vertonen, maar verweven in improvisaties, specifieke opdrachten en speciale artist-in-residence programma’s, waarbij de hang naar het noorden wordt onderzocht en gedeeld met het publiek. '

 

Hoe die hang naar het Noorden uit het festival blijkt probeert Mark Hospers (Noorderzon en promotie-medewerker van Explore The North) me uit te leggen. 'Het festival is mede opgezet door Jan Douwe Kroeske, uiteraard bekende van de befaamde Twee Meter-sessies, welke in Leeuwarden opgenomen worden met de band Teitur. Om Leeuwarden mee te laten dingen naar de titel 'Culturele hoofdstad van Europa 2018' is dit ook een gelegenheid om te laten zien wat er allemaal kan in de Friese stad.'

 

'Ons festival richt zich op de Noordelijke culturen; uiteraard horen wij daar als Noordelijk Nederland bij, maar ook landen als Zweden, IJsland en Noorwegen. Op de een of andere manier heb je ook meteen een beeld bij 'het Zuiden' van Nederland, zo heb je dat ook bij 'het Noorden'. En dat merk je ook in de muziek, er zit een soort wijdheid in, je denkt en hoort een bepaalde rust in de muziek.'

 

Met de diverse programmering en het crossdisciplinaire karakter doet het festival al snel denken aan festivals als het Tilburgse Incubate. 'Ja, daar hebben we wel wat van weg, hoewel onze programmering volledig verschilt natuurlijk. Wel vindt ons programma ook plaats op mooie locaties in de stad zelf, waar anders niet per se wordt opgetreden. Bijvoorbeeld in de Synagoge of de Grote Kerk.'

Akron/Family in Vera


Voor een volledig nieuw festival is de programmering meer dan op orde. 'Ik denk dat Lonely Dear wel een van de grote publiekstrekkers is momenteel. Akron/Family heeft in Vera natuurlijk al meerdere malen een indrukwekkende en veelgeprezen show neergezet. Ook een naam die perfect in de lijn van ons festival past is Jóhann Jóhannsson, die samen met Hildur Guðnadóttir muziek en visualisaties laat versmelten'.

 

'Samling is een label dat onder andere materiaal van I Am Oak en Bebe Fang uitbrengt. Zij cureren een eigen dag in de Blokhuispoort'. Een dag die afgesloten zal worden met een dj-set van Slagmalsklubben, toch wel de meest bekende naam op het affiche.

 

Multidisciplinair betekent natuurlijk dat er niet alleen muziek staat, maar in het geval van Explore the North ook literatuur. Vrijdag vindt er een literair symposium plaats en zaterdagmiddag staat een literaire reis gepland. Het hoofdprogramma begint vervolgens in de avond. Een heel programma met diverse aansprekende namen.

Zo komt onder andere misdaadschrijver Hakan Ostlundh vertellen en de Welshman Philip Gross, die meerdere malen is onderscheiden voor zijn laatste bundel 'The Water Table', komt langs. Ook van Nederlandse bodem zijn er op literair vlak diverse gasten; de veelgeprezen Jan Brokken, die erom bekend staat ficite met non-fictie te vermengen en de Groningse Joost Omen, onlangs nog te zien op Lepel en met zijn debuutbundel net uit. Dit is slechts een kleine greep uit het Explore the North-aanbod, het volledige programma is hier te aanschouwen.

 

Kortom, een interessant nieuw cultureel platform lekker dicht bij huis, met een dikke Vera-proof stempel erop. Meer informatie vind je uiteraard op de website van Explore the North.

Explore the North  vindt plaats op 26 en 26 november.