Normaal gesproken is Vera natuurlijk the place to be, maar vanaf komende donderdag (24 november) is het  raadzaam om (ook) je heil in Utrecht te zoeken. Dan barst daar namelijk het Le Guess Who?-festival los, dat zich met de monsterlijk goede line-up van deze vijfde editie definitief op de kaart zet als één van de meest interessante alternatieve-muziekfestivals van dit moment. Pepr heeft het in zijn meest recente corner over “het fabelachtige Le Guess Who in Utrecht, het ‘Vera’ onder de festivals.”

 

Tijdens Le Guess Who spelen er vier dagen lang bands op acht indoor podia in Utrecht. Meestal plukken we in het geval van een voorbeschouwing de ‘Vera-approved’ bands uit het programma, maar daar is bij het programma van Le Guess Who? eigenlijk geen beginnen aan. Peter Weening gaf zijn tips al op de blog van het festival. Bij deze jat ik het format van Le Guess Who?. Hieronder de persoonlijke tips van onze eigen swing-DJ maar tevens ook Le Guess Who?-stagiaire Karlijn!

 

“Voor een festival met meer dan 80 acts is het bijna onmogelijk om er vijf uit te kiezen. Natuurlijk heb ik zin in Suuns, Zola Jesus en Fool's Gold. Maar die heb ik al eens live gezien, in Vera of op Noorderzon nog wel. Omdat Le Guess Who? naar mijn idee vooral gaat om het ontdekken van 'nieuwe' muziek, hieronder de acts waar ik persoonlijk het meest benieuwd naar ben.
Still Corners maakt dromerige muziek met een fluisterende zang, veel synthesizer en aanwezige drumpartijen. I like!
Braids ligt in het verlengde van Still Corners, maar wat meer experimenteel en hypnotiserend, zowel qua zang als opbouw. De nummers duren gemiddeld zo'n 6 minuten, ben benieuwd hoeveel ze er in hun show stoppen. Ik hoop in ieder geval op persoonlijke favorieten Plath Heart en Lemonade.
John Maus is een mix van vanalles. Meeslepend, dat zeker. Een beetje vreemd. Maar wel lekker.
Voor het wat stevigere werk moet je naar Iceage. Deze piepjonge Denen houden wel van een potje beuken. Voor de duidelijkheid: ik sta aan de zijkant.
Op donderdagavond gaat er gedanst worden in EKKO! O.a. op de fijne bliebjes van Com Truise. Of “Mid-fi synth-wave, slow-motion funk”, zoals hij het zelf noemt.”

 

Naast het ‘hoofdprogramma’ presenteert Le Guess Who? in samenwerking met het Utrechtse label Beep! Beep! Back up the Truck op zaterdag 26 november ook nog Le Mini Who?. Dit is een gratis toegankelijk minifestival en vindt plaats in verschillende café’s en winkels in en rond de Voorstraat. Dit jaar voor het eerst, en het zijn niet de minste namen die hier gewoon gratis te bewonderen zijn: onder andere de geniale Italiaanse singersongwriter Bob Corn en het rammelende garagerockduo Bass Drum of Death. Het is ook nog eens ‘s middags, je mist er niks door. “Ik hoop op veel bezoekers, overvolle cafés en winkels en een Berlijn-achtige sfeer,” aldus Karlijn. Tof!

 

En er is nog meer te doen. Utrecht is een mooie plek voor een festival als Le Guess Who?, het stikt er namelijk van de muzikale, creatieve geesten. En ze vormen niet alleen bandjes maar ook interessante kunst- en muziekcollectieven. Zo stuitte ik op Shaky Maracas, een DIY-organisatie die gevormd wordt door leden van de band Lost Bear en bevriende artiesten. Ze brengen platen uit, organiseren concerten en doen ongetwijfeld nog veel meer op kunstgebied. Zo werken ze ter gelegenheid van Le Guess Who? samen met KNG 56, nog zo’n mooi collectief dat een klein podium in Utrecht runt. Het resultaat: ‘Utrecht Indie Route,’ een wandeling van 2 kilometer door de stad tijdens welke je via een app op je telefoon op 17 verschillende locaties een unieke indie-muziekclip kan zien. De clips zijn door Shaky Maracas en KNG 56 zelf opgenomen, op de betreffende locaties uiteraard.

 

Inmiddels wil je uiteraard graag naar Le Guess Who?. Mocht je geen slaapplaats hebben: ook daar heeft de organisatie aan gedacht. Ze hebben een eigen CouchSurf-project in het leven geroepen, eentje waar je geen profiel voor nodig hebt: via een facebook-plugin kun je op deze pagina om een slaapplaats vragen of er eentje aanbieden. Ideaal, zoiets zou elk poppodium moeten hebben!