Hier in Vera zijn we altijd al gericht geweest op wat er in Zweden allemaal op muzikaal vlak gebeurt. Er is ook al zoveel moois vandaan gekomen. Echte Vera-favorieten werden in de afgelopen decennia bands als Refused, The Haunted, The Nomads, The Hellacopters, The Hives, Entombed. Veel metal en punkrock dus, zoals het Vera betaamt. Even los van Ace Of Base en Europe, maar er komen nog meer genres uit Zweden die de moeite waard zijn. Vorig jaar droeg het publiek (ook hier) The Tallest Man On Earth op handen. Rustige muziek uit Zweden? Ja hoor, daar zijn ze ook al goed in.

 

De zusjes Johanna en Klara Söderberg bewijzen dit op hun schitterende plaat ‘The Lion’s Roar’. Onder de naam First Aid Kit (niet te verwarren met de gelijknamige band uit de VS) breken ze nu groot door. In Zweden is hun tweede plaat momenteel het best verkochte album van het jaar. Ze speelden met Fleet Foxes en Bright Eyes en werden opgepikt door Jack White. Met hem touren ze deze zomer door Europa. Het begon ooit met een cover van Fleet Foxes op You Tube. Nu staan hun eigen liedjes zelf op het videokanaal. Ik weet zeker dat ik er maar twee hoef te ‘linken’ om je te overtuigen van de pracht van deze band. Nummer 1 en 2 van de plaat dan gelijk maar: ‘The Lion’s Roar’ en ‘Emmylou’. Luister maar even, ik laat je even met rust…

 

…Mooi he? En zo gaat dat nog acht nummers verder. Stuk voor stuk pareltjes van liedjes. ‘Emmylou’ is een eerbetoon aan Emmylou Harris. De zusjes houden verder van Gram Parsons, June Carter en Johnny Cash. Vandaar de creatieve tekstregel “I’ll be your Emmylou and I’ll be your June, if you’ll be my Gram and my Johnny, too”. Prachtig tweestemmig gezongen. Ze gebruiken ditmaal een uitgebreider instrumentarium dan op het meer ingetogen debuut ‘The Big Black & The Blue’. Daarop stonden al beauties, maar op ‘The Lion’s Roar’ is alles nog net even beter uitgewerkt. Wie dacht dat de indiefolk door een overkill op sterven na dood was, kan met deze First Aid Kit weer een hele tijd vooruit!

 

T-Ice