Op de nog steeds onovertroffen website www.grunnenrocks.nl wordt hun muziek omschreven als “beautiful country music”. Een heel simpele, maar vooral ook passende, omschrijving van de muziek zoals de band Freakwater deze maakt. Opgericht in 1989 door Catherine Irwin en Janet Beveridge Bean (ook bekend van Eleventh Dream Day) timmert de band  uit Kentucky, USA, rustig aan de weg met hun, verhoudingsgewijs best traditionele, alternatieve country muziek.

Ze hadden ook al hun inmiddels 4e plaat, het mooie “Old Paint” , uitgebracht voordat we ze december 1995 voor de eerste keer in VERA konden verwelkomen. De opvolger “Dancing Under Water”  bracht de band in mei 1997 opnieuw naar VERA, dit keer samen met Eleventh Dream Day, die andere band waarin Janet Beveridge Bean speelt. Pas 3 platen later, met het uitbrengen van “Thinking of You” in 2005, kwam de band januari 2006 voor de 3e keer naar VERA.

Daarna werd het een tijdje stil rondom de band omdat beide dames zich op hun solocarriere richtten en Janet ook actief bleef in Eleventh Dream Day. Maar in 2012 bracht Thrill Jockey hun 3e plaat “Feels Like The Third Time” opnieuw uit, en werd ook een reunietour gedaan. Dat smaakte naar meer en de band tekende een nieuw platencontract met Bloodshot Records, met als resultaat dat in 2016 eindelijk weer een nieuwe plaat werd uitgebracht, t.w. “Scheherazade”. De tour die de band ter ere van dit album deed, bracht ze voor de 4e, en tot nu toe laatste, keer op het VERA-podium.

Maar in deze “Beauties of the Underground Live” kijken we terug op hun 3e VERA-optreden, dat van 18 januari 2006, toen ze samen met Jim Elkington (Zincs) op het podium stonden. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.

 

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.