Het GGI-festival is een door vrienden opgezet festival dat jaarlijks afwisselend in Groningen, Schotland en Ierland plaatsvindt. Nataly is de organisator van het festival en vervult in Vera de functie van scribent. Voor meer informatie over het festival op zich, lees het Verakrant-artikel.

 

Met een hoofd als een houtblok op de fiets naar het Viadukt voor dag 2 van het GGI. Mijn Finse vriendin, met wie ik de kassa zou doen, stond ter welkom als een knipmes gebogen op de parkeerplaats de euroshopper whisky en cola weg te werken. Het was een mooie dag, het regende een beetje. Een Ierse zomer.

 

We hadden Fleas And Lice als eerste het podium opgedrukt. Een tactische zet, die zowel de Ieren op tijd zou aantrekken als wel, dat de band nuchter zou spelen. Het tweede gedeelte was mislukt. (Robbie). Het optreden was retegoed. Even de honger wegwerken met een hamburger die eruit zag en smaakte als een frisbee om vervolgens het waanzinnige dat Complan heet te aanschouwen. Zanger Cormac is een waar wonder. Punkrock op zijn Iers. De hele zaal wordt omhelsd terwijl hij een soort van woeste polka danst en als Bukowski zijn songteksten voordraagt.

 

Angstorm is een wonderlijke combinatie van goth, metal en sierlijke punkriffs en Rat Patrol speelt als vanouds de zaal plat. Hagridden uit Utrecht is de verrassing van de avond met een zangeres die er bij binnenkomst uitzag als een verdwaalde bibliothecaresse, maar zich op het podium ontpopt tot een beestachtige brulboei. Alle jongens waren op slag verliefd. Het leek er even op dat Gary Moutpiece een dag eerder zijn vlucht had genomen. Vijf minuten voor aanvang van zijn andere band Retarded Cop verscheen de tot dan toe nuchtere Gary lichtelijk aangeschoten op de parkeerplaats, de rest van Moutpiece had er twee uur over gedaan om van de Crowbar naar de Wicherstraat te lopen. Een prestatie op zich. Retarded Cop is een een superleuke garagepopband, een frisse wind door al het punkgeweld. Oprispende melodietjes, kleurrijk orgeltje en lieflijke, grappige teksten over kebabs en meisjes.

 

Ondertussen was ook Runnin' Riot gearriveerd. Zanger en Buckfast promotor Colin uit Belfast (buckfast is een van oorsprong engelse monnikenwijn met een hoog gehalte aan alcohol, staat ook wel bekend als 'commotion lotion') was in opperbeste stemming, ondanks dat zijn enige meegesmokkelde fles 'buckie' uit zijn rugzak was gevallen, wat normaal de beste man tot tranen brengt. Het optreden was een 'tour de force', het publiek was in carnavalsstemming en iedereen danste als wildemannen voor en op het podium. De melodische hardrock van Molotow sloot de avond af en wederom werd de nacht voortgezet tot in de late uurtjes in de Crowbar, tot de Ieren in slaap vielen op het toilet.

 

GGI dag 3/Crowbar

 

De laatste dag van het GGI werd afgesloten in de Crowbar met op het podium Found On The Floor uit Ierland. De zon scheen en iedereen had dorst. Het was een drukte van belang, vooral bij de Airguitar Championship, die gewonnen werd door Gary Moutpiece met een indrukwekkende interpretatie van 'gaybar', op de voet gevolgd door Angus Hagridden, technisch perfect, en Ken 'Easpa Measa' Sweeney, technisch waardeloos, maar gekleed in ultrastrakke catsuit met luipaard print, het oog wil ook wat. De Ierse stoelendans ontaarde in een wild breakdance spektakel, de politie kwam nog even langs en toen het laaste fust bier leeg was ging iedereen heerlijk moe en beneveld naar huis. Niemand miste zijn vliegtuig, al moest er wel een ticket omgeboekt worden, anders zat er nog steeds een solerende Ier aan de bar.

 

- Nataly

 

Foto's: Peer/Viadukt/Tup/Nataly

 

Ga naar verslag GGI-festival Vera >>>