Het verhaal van het Californische Girls mag inmiddels bekend zijn. Zo niet, de steekwoorden 'sekte', 'rare opvoeding' en 'lo-fi' geven een redelijke indicatie van de roots van de band. Met nieuwste langspeler 'Father, Son, Holy Ghost' onder de arm, betrad de band, onder aanvoering van frontman en songschrijver Christopher Owens, het podium van de Amsterdamse Melkweg.

 

Sinds Girls in 2009 met hun debuutplaat 'Album' kwam, zit ik al ongeduldig te wachten om ze eens live te aanschouwen. Wie bekend is met de discografie van de band, zal heugen dat dat eerste wapenfeit een stuk gruiziger klinkt dan de laatste twee relases (er kwam tussen deze twee albums nog een EP uit). Het is even wennen, maar live blijkt het nieuwe werk naadloos in het oude materiaal te passen.

De vijfkoppige band trapt af met wat werk van de nieuwe plaat, 'Alex' en 'Honey Bunny' vormen het aftrap-duo van de show. De geluidsproblemen die 'Alex' teisteren zijn gelukkig snel verholpen en de paar foutjes in de showopeners vergeef ik ze ook meteen. In dit geval maken het bij vlagen rammelige spel de ervaring zelfs beter.

 

Want door de gladde productie van de laatste plaat zou je bijna vergeten dat Girls eigenlijk een garage-popband is. Wat live gelukkig wel in je gezicht wordt gewreven. Puntige gitaarsolo's, een geweldige bak noise en feedback tijdens single 'Vomit'; gooi er nog een orgeltje bij en je bent klaar. En uiteraard niet al te strak spelen en zingen.

 

Gaandeweg de show wordt duidelijk hoeveel goede liedjes de band eigenlijk heeft, slechts een enkel nummer doet mijn aandacht verslappen, mede doordat een paar van deze zwakkere broeders wel wat aan de lange kant zijn (wat op plaat ook al het geval is). Al me tal een leuke, vermakelijke show en een lekker sympathiek rammelende band. Toch had er nog meer ingezeten als de band wat vaker buiten de lijntjes durft te kleuren. Het kwebbelende publiek en de misschien toch net wat te grote locatie erbij opgeteld maken alleen maar dat ik niet kan wachten tot de volgende keer dat ze in de beurt komen. Het volledige potentieel van Girls is namelijk nog lang niet bereikt; kleinere locatie, meer herrie!