The Strange Boys begonnen als een leuk, wankel garagebandje, op het vermaarde punklabel In The Red. Ze zaten een beetje in het hoekje van The Black Lips. Maar met nieuwe plaat 'Live Music' (spreek uit Liv, rijmend op 'give') hebben ze een koerswijziging ingezet. De band rond frontman Ryan Sambol heeft besloten dat ze Bob Dylan willen zijn, toen hij 'Highway 61 Revisited' maakte. Dat gaat ze best goed af, het is alleen wel even wennen.

 

Want het betekent dat het wat hardere gitaarwerk heeft plaatsgemaakt voor honkytonk piano's en bluesy insteekjes. Nu was die trend op voorganger 'Be Brave' ook al ingezet, maar op 'Live Music' gaan ze nog een stapje verder. De band graaft dieper in de jaren zestig dan voorheen en laat zich hoorbaar leiden door de muziek van The Stones, The Velvet Underground en de al genoemde Dylan. Zelfs Sambol's zangstem heeft wel wat weg van Dylan's gekraai.

 

Voor wie The Strange Boys het liefste als punkbandje ziet, is 'Live Music' even doorbijten. Maar zelfs dan moet je erkennen dat het wel hun beste, meest doordachte plaatje is. De mix van punk, sixtiespop en country lijkt per draaibeurt aan diepgang te winnen. Prima retrorock.