Vraag een willekeurig (internationaal) artiest naar Vera en de kans is groot dat in een mum van tijd de zeefdrukposters ter sprake komen. In Vera wordt voor elk concert een (zeefdruk)poster ontworpen door ons zeefdruk-team, tot groot genoegen en plezier van de bezoekende bands. En van het publiek, de posters die aan de muur hangen zijn roofgoed, tijdens de wekelijkse Swing-avond wordt menig poster verhuisd naar een studentenkamer in Groningen. Foei! Nog eenmaal: posters mogen pas ná het betreffende concert worden meegenomen.

Uiteraard zit er een heel team van kunstenaars achter de creatie van onze zeefdrukken. Mara Piccione is een van de drijvende krachten in het team, en niet alleen in Vera. Op het Vlielandse festival Into The Great Wide Open organiseert zij, op speciaal verzoek van de organisatie, een posteratelier.

 

'Er was vanuit het festival behoefte om iets rondom postercultuur neer te zetten. Marlies Timmermans van ITGWO (tevens directeur EKKO) belde mij om te vragen of ik voor het festival een poster-atelier neer kon zetten. Het maken van band en tourposters is een prachtig vak, dus als ik dat op de een of andere manier kan promoten, zeg ik graag ja!

Om te laten zien wat een mooi netwerk van posterartiesten er wereldwijd werkzaam is, heb ik 4 collega posterartists opdracht gegeven een poster te ontwerpen en zeefdrukken voor een van de bands op het festival. Sonnenzimmer (USA) Luke Drozd (UK) Mirjam Dijkema (NL) Zach Hobbs(USA) en ik zelf Mara Piccione (NL) hebben allemaal een poster gemaakt. Deze posters zullen te zien en te koop zijn op het festivalterrein van ITGWO en later ook online bij de posterartists zelf.'

Vanzelfsprekend is de expositie op ITGWO niet een op zichzelf staand evenement. Mara is ook druk bezig om haar liefde voor het zeefdrukken over te brengen op een nieuwe generatie drukkers. Zo zullen er zes studenten van de Academie Voor Popcultuur door Mara en de speciaal uit Engeland overgekomen Luke Drozd begeleid worden om ze de kneepjes van het vak bij te brengen. 'Luke en ik zullen deze studenten vanuit onze persoonlijke visie en ervaring begeleiden met het maken van een serie artprints, geinspireerd op het festival en de muziek. Ik hoop hiermee natuurlijk de passie voor zeefdruk concertposters door te geven en daarmee een grotere en meer diverse groep aan posterartists te ontwikkelen in Nederland. De academie voor popcultuur deelt onze passie en werkte voor dit project graag met ons mee.'

 

Ook de gewone festivalbezoeker kan wat meekrijgen van de druk-activiteiten van de aanwezige artiesten/studenten, naast het bezichtigen van de expostie. In het atelier worden de artprints gedrukt, in een drukkerij opgezet door het Arnhemse SUBWALK. Het gaat hier niet om zeefdruk, maar om hoogdruk op een proefpers.

In de nabije toekomst werkt datzelfde Subwalk ook met Mara mee aan andere postergerelateerde projecten. Een eerste posterexpositie zal op 6 oktober opgezet worden in Arnhem, wat doorgezet zal worden in een reeks gelijke evenementen onder de naam Push&Pull.

 

Voor aanvullende informatie over het Into The Great Wide Open-festival kun je hier te kijken. En vergeet natuurlijk niet om onze prachtig met posters behangde muren in Vera weer te bewonderen bij je volgende bezoek in de Oosterstraat.

 

Ralf