Het stalen ros van het filmhuis Vera Zienema. Met deze 35mm projector uit de jaren 70 vertonen wij vandaag nog de beste en nieuwste arthousefilms in Vera.
Hier zie je wat er achter de schermen afspeelt tijdens een filmvertoning, in een video in de stijl van een slecht onderhouden projector en een behoorlijk beschadigde film.

De film komt van een grote spoel af en wordt met klosjes en tandwielen door de projector geleid. Tussen de lamp en de lens blijft de film iedere seconde 24 keer stil staan.
In die ene 24e van een seconde gaat er een sluiter voor de lamp weg, straalt licht door het stukje film en gaat weer voor de lamp. Nu kan kan de film weer een frame opschuiven om weer belicht te worden. Dit licht valt op de lens die het vormt en focust om op het grote scherm in de zaal het filmbeeld te projecteren.

Dit belichten en opschuiven herhaalt zich dus 24 keer per seconde! Per seconde is het ook 24 keer donker omdat de sluiter tussen de lamp en film zit. Maar dit is voor het menselijk ook niet te zien. Wij zien gewoon een film op het scherm en hebben niets te maken met de techniek die dit mogelijk maakt. Maar het is wel leuk om te weten!